Шефът на КЕВР с изненада за цената на газа. Кое го оскъпява?

КЕВР се събира днес на открито заседание заради новата цена на синьото гориво

Шефът на КЕВР с изненада за цената на газа. Кое го оскъпява? | StandartNews.com

„Цената можеше да бъде по-ниска, ако не беше високата цена на природния газ, съхраняващ се в газохранилището Чирен. За декември месец цената и от Чирен е най-висока. Напълно нормално е с настъпване на отоплителния сезон и с високите нива на консумация на "Топлофикация София", цената на газа да се повиши.” Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от БГНЕС.

КЕВР се събира днес на открито заседание заради новата цена на синьото гориво за месец декември. Искането на "Булгаргаз" е да плащаме 145,87 лева за мегаватчас. Очаква се днес то да бъде коригирано до около 140 лева. Това ще е първо увеличение от 2 месеца насам. В момента плащаме 123,87 лева. Окончателното решение ще бъде взето на 1 декември на закрито заседание. 

„Въпреки това цената на газа, която се очаква и през декември, няма нищо общо с 353 лв. за мегаватчас, които бяха достигнати през септември”, заяви още Иванов.

Докладът на работната група на КЕВР гласи, че към днешна дата цената на природния газ за декември се запазва на нивата съобразно заявлението от 10 ноември и не се очакват значителни изменения към 1 декември.

„Отчитайки формулата за ценообразуването на природния газ от „Газпром Експорт”, и оттам изчислена цената на природния газ като микс, което би довело до цена на „Булгаргаз" като обществен доставчик, се оказва, че цената продължава да бъде по-висока от успешно договорената цена от „Булгаргаз" - тя е 157,20 лв. спрямо предложената и към ден днешен 145,87лв. за мегаватчас. Новите фактори и обстоятелства ги очакваме до 09:00 ч. на 1 декември”, заяви още Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай