Сряда,

Шефът на БАН с идея за Левски. Ново име на летището

От: СТАНДАРТ -
1845
Шефът на БАН с идея за Левски. Ново име на летището
A
A
A

Летище София да носи името на най-великия българин – Васил Левски, предлага председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Тази година се навършват 150 години от трагичната гибел на Апостола на свободата.

Акад. Ревалски изпрати писмо до служебния министър-председател Гълъб Донев с идеята Министерски съвет да разгледа предложението.

"С този акт всички ние ще изразим в най-голяма степен почитта си към националния герой на България, който е допринесъл неимоверно много за възраждането на българския дух и за освобождението на Отечеството ни. Освен космополитна личност, Апостолът е и един от дарителите при основаването на Българското книжовно дружество през 1869 г., чиито наследник е Българската академия на науките", се казва в писмото.

За 180 години от рождението на Васил Левски „Стандарт” излезе с инициатива летище „София” да носи името на Апостола на свободата. Летище София да бъде именувано на най-великия българин Васил Левски, предложи на 12 януари 2017 г. главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, член на Националния инициативен комитет за честванията на годишнината Освен името на входа на летището да бъде поставен паметник или барелеф на Апостола, разви идеята тя.

Предложението бе единодушно прието. Националният комитет поиска министрите на културата и на транспорта да излязат с общо предложение при подписването на концесионния договор за летището да има специална клауза, че концесионерът не може да сменя името. Предложението не е само наше, на "Стандарт", ние сме по-скоро изразители, каза Славка Бозукова. И припомни, че идеята бе спомената в общата кампания на вестника и БАН "Научните чудеса на България".


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com