Шефовете на БНР и БНТ с 5 г. мандат

Вежди Рашидов внесе промени в Закона за радио и телевизия

Шефовете на БНР и БНТ с 5 г. мандат | StandartNews.com

Шефовете на БНТ и БНР ще управляват двете национални медии 5 години. Това предвиждат промени в Закона за радио и телевизия, внесени от Вежди Рашидов, председател  на Комисията по култура и медии в парламента.

В момента мандатите на директорите на БНР и БНТ са 3-годишни, а мандатът на директора на БТА е 5-годишен. С новите промени и мандатите на директорите на БНТ и БНР стават 5 години.

При налагането на 3-годишни мандати дадено лице избрано за генерален директор или член на управителния съвет губи значително време в реалното навлизане в  същността на съответната медия, актуалните проблеми. За да се постигне приемливо високо ниво на ефективност са необходими от 4 до 6 месеца.

Актуалните проблеми, които се поставят пред обществените медии, не позволяват подобна загуба на време, се посочва в мотивите на законопроекта. Мандатите на членовете на управителните съвети на БНР и БНТ също ще бъдат увеличени на 5 години, според предложените промени. Ако се приемат тези предложения, те ще засегнат и сегашните директори на БНТ и БНР. Според законопроекта при тежки нарушения ще се прекратяват мандатите на членовете на СЕМ.

Законопроектът урежда БНТ безвъзмездно да предоставя сигнал за откритите заседания на парламента, които се излъчват в реално време на интернет страницата на парламента. Това се определя с договор между БНТ и Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай