Шефове мамят с неплатен отпуск

Шефове мамят с неплатен отпуск | StandartNews.com

Пестят осигуровки и като лъжат с 4-часови договори, казва Румяна Михайлова

Размерът на неплатените навреме заплати в предприятията намалява, отчете Главна инспекция по труда (ГИТ). Ако през 2012 г. трудовите инспектори са установили забавени възнаграждения за 51 млн. лв., то през 2013 г. са били 36 млн. лв. Положителната тенденция се забелязва и през първото тримесечие на тази година. Преодолян ли е проблемът с неплащането навреме и работата на черно? И има ли нови форми на заобикаляне на трудовото законодателство? "Стандарт" попита изпълнителния директор на ГИТ Румяна Михайлова.

Има ли ефект от санкциите срещу работодателите, които бавят заплатите? Каква част от българите работят на черно? Зачестяват ли измамите с оферти за гурбет в чужбина? Потърсихме отговорите на тези въпроси от Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

- Госпожо Михайлова, отчитате положителна тенденция в преодоляването на проблема със забавените заплати. Това на ускореното връщане на ДДС и по-бързото разплащане на обществените поръчки ли се дължи?

- Действително има положителна тенденция. Данните от нашия специализиран софтуер, с който проследяваме изплащането на заплатите в проверяваните от нас предприятия, показва осезателно намаляване на дължимата сума с 30% за м.г. Толкова е и за първото тримесечие на т.г. Главната инспекция по труда (ГИТ) няма възможност да изследва всички причини за тази тенденция. Но действително една от причините са мерките на правителството в ускореното разплащане на ДДС, както и икономическото оживление през последните месеци. Въпреки това проблемите с нарушаване на законовите норми при заплащането на труда съществуват. Те не са само по отношение на неизплащането на заплати, а и на обезщетения при прекратяване на трудови отношения, на допълнителни възнаграждения при извънреден или нощен труд. Така че вниманието на ГИТ през последните 4 години е било фокусирано освен към предприятия, които бавят заплати, и към такива, в които се правят структурни промени, освобождават се масово работещите, защото често в такива фирми просто спира да се плаща.

- Какво показва вашият софтуер, с който следите изплащането на заплати в проблемни предприятия? Веднъж след като е имало забавяне, лесно ли се наваксва после?

- Ако просрочието продължи повече от два-три месеца, после много трудно се излиза от тази спирала. Но когато забавата е до месец-два, работодателите успяват да наваксат забавените възнаграждения. Всъщност ако забавянето е месец-два, при нас рядко постъпват сигнали.

- Появиха се няколко законопроекта на синдикати и на депутати, с които се иска премахване на законовата възможност при финансови затруднения работодателят да плаща 60% от договореното трудово възнаграждение. Има ли злоупотреби с тази законова възможност, или действително фирмите я прилагат, когато са затруднени?

- Не сме установили с тази норма да се злоупотребява. Друг е въпросът, че това е първата мярка, която използва работодателят, когато се появят финансови проблеми. Едва ли единствено това може да се предприеме, за да се оздрави финансово предприятието. В Инспекцията по труда винаги сме проявявали разбиране, когато сме установявали, че работодателят бави заплати. Затова първо даваме предписания за отстраняване на нарушението в един разумен и за работодателя, и за работниците срок. Но ако това предписание не се изпълни, следва търсене на административно-наказателна отговорност. И тези актове за съжаление са доста голям процент от съставените по време на нашата контролна дейност.

- Преодолян ли е другият проблем - работа без трудови договори?

- Плаха е тенденцията за намаляване на случаите на работа без договор. Статистиката показва следното: през 2010 г. това са 3000 случая, а през 2011 г. е бил бумът с близо 6000, после през 2012 г. се забелязва лек спад до 4175 и отново до 3000 през 2013 г. Интересно е, че тези нарушения се допускат много по-малко в провинцията, особено в икономически по-слабо развитите региони. Най-много се установяват в София и други големи градове. Благодарение на огромните ни усилия, смея да твърдя, че този проблем донякъде е овладян. Не така обаче стои въпросът с работата на 4 часа. Изобилстват случаите, в които работници се наемат официално на половин ден, а в същото време се работи по 8-12 часа. Най-вече в търговията на дребно, хотели и ресторанти, понякога в производството на храни и напитки, строителството.

- Как установявате, че се работи повече от 4 часа?

- При всяка проверка първо установяваме наличието на трудови договори, както и на графиците за разпределението на работното време. При всяко съмнение, че посочените 4 часа труд са повече, ние извършваме последващи проверки - втори, трети път по различно време на деня, за да се убедим, че тези хора действително работят повече от определеното в трудовия им договор. И въпреки това е трудно да се докаже, че това не е извънреден труд, а нормален режим на работа. Затова за инспекцията по труда е особено важно да се убеди, че графиците за разпределение на работното време са изготвени предварително, а не по-късно с цел да се прикрие нарушението. Искам обаче да споделя, че често липсва съдействие от страна на самите работници. Получава се така, че заставаме едновременно срещу интереса на работодателя и интереса на работника. Разбираме, че страхът да загубиш работата си при тази стагнация на пазара на труда прави хората плахи. Но ако не съдействат на контролните органи, проблемите ще се задълбочат.

- Бизнесът обаче иска промени в Кодекса на труда, с които малките фирми да бъдат освободени от воденето на редица документи, както и от задължението да уведомяват инспекцията по труда, когато удължават работното време. Как ще коментирате това?

- Подобни предложения трябва да се разглеждат първо в съвета за тристранно сътрудничество, така че законовите промени в улеснение на работодателите да не са за сметка на правата на работниците. Т.е. трябва да има съгласие и от двете страни. Такъв пример вече имаме - премахна се изискването не само малките, но и всички фирми да водят ревизионна книга, както и отчитането на извънредния труд да бъде веднъж, а не два пъти в годината. Но за нас като контролен орган е важно да бъдем уведомявани при удължаване на работното време, за да може впоследствие да проследим компенсира ли се то. В същото време смятам, че тази процедура може да се улесни, като уведомлението се прави по електронен път, а не изобщо да отпадне като задължение.

- Натъквате ли се на някакви нови видове нарушения на трудовото законодателство?

- Установихме една нова практика. В продължение на година и половина работниците от една фирма, в която има производствена дейност, са принудени да излизат в неплатен отпуск всеки месец по 10 дни. В същото време работят всеки ден. Прави се с познатата цел да се избяга от плащане на осигуровки. Тази практика след намесата на инспекцията вече е преустановена в предприятието. Но е напълно възможно да става и другаде, само че за по-кратък период от време и при нас да не е постъпил сигнал. В подобни случаи работниците трябва да знаят, че в годината само 30 дни неплатен отпуск им се зачита за стаж. Ако продължителността на неплатения отпуск е по-голяма, за останалия период те губят осигурителни права.

- Пълното отваряне на трудовите пазари в ЕС от началото на тази година води ли до нови нарушения при изпращането на работници в чужбина?

- Наистина либерализирането на пазара направи хората по-доверчиви, че лесно могат да си намерят работа навън. Това в много случаи се използва за заобикаляне на легалната посредническа дейност. Установихме няколко по-скоро социални измами с посредничество и командироване. В сайтове се пускат обяви с примамливи условия за работа, например във Великобритания. Самозвани посредници наемат офис за няколко дни, събират пари за какво ли не с обещанието, че бързо ще устроят човек на някаква работа и изчезват. Това всъщност е престъпление. Така че предупреждението ни е: внимавайте, искайте си трудовите договори, преди да заминете, преведени, ако не знаете езика. Хората трябва да имат едно наум, че когато офертата звучи прекалено хубаво, трябва да съберат повече информация. И ние, и Агенцията по заетостта можем да им съдействаме.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай