Ще сложим ли врата на дворния ни клозет

Въпреки многомилионните епилации триъгълникът на властта не се харесва

Ще сложим ли врата на дворния ни клозет | StandartNews.com
  • Въпреки многомилионните епилации триъгълникът на властта не се харесва

Пас­то­рал и пси­хо­ло­гия: Ля­то. Же­га. Праш­на вил­на зо­на на мал­ко град­че. Ге­ор­ги, над 50-го­ди­шен се из­мък­ва от двор­на­та то­а­лет­на, ко­я­то ня­ма вра­та. Съ­сед­ка­та му под­вик­ва през ог­ра­да­та:

- Жо­ре, абе да взе­меш да сло­жиш ед­на вра­та на то­зи кло­зет най-пос­ле?!

- Вра­та ли?! - ис­кре­но е из­не­на­дан Ге­ор­ги - Че как­во мо­же да се от­крад­не от тук?!!!

Не мо­жем да от­ре­чем, пре­лю­без­ни, че влас­тта в Бъл­га­рия има доб­ре офор­мен три­ъ­гъл­ник. Мно­го­ми­ли­он­ни епи­ла­ции се нап­ра­ви­ха през пос­лед­ни­те го­ди­ни на то­ва де­ли­кат­но мяс­то, къ­де­то се съ­би­рат из­пъл­ни­тел­на, за­ко­но­да­тел­на и пре­зи­ден­тска власт. Ан­тич­ни­ят подзе­мен град се пре­вър­на в ос­тък­лен бал­кон, па­ве­та­та се лъс­на­ха, фон­та­нът е все та­ка кра­сив и не­леп ка­то пре­зи­ден­тска­та ин­сти­ту­ция в кон­сти­ту­ци­я­та. И въп­ре­ки всич­ки те­зи уси­лия, днес про­тес­ти­те са по­ве­че ес­те­ти­чес­ки, откол­ко­то по­ли­ти­чес­ки. Про­тес­ти­ра­щи­те са гнев­ни най-ве­че, за­що­то не сто­ят доб­ре на ед­на и съ­ща сним­ка с уп­рав­ля­ва­щи­те. А в епо­ха­та на сел­фи­та­та то­ва е ка­то въз­ду­ха и слън­це­то за вся­ко жи­во съ­щес­тво! Те още не са ни­то глад­ни, ни­то при­тис­на­ти от све­тов­ни­те ико­но­ми­чес­ки нес­го­ди, ко­и­то вла­чи пан­де­ми­я­та със се­бе си. След пра­ви­тел­ство­то, най-го­ле­ми­ят им проб­лем са ус­лож­не­ни­те про­це­ду­ри за вли­за­не в Гър­ция. Не е нуж­но да си дип­ло­ми­ран по­ли­то­лог, за да проз­реш, че ис­тин­ски­те про­тес­ти пред­сто­ят през зи­ма­та...

Но днеш­ният мо­мент е осо­бе­но ва­жен в най-но­ва­та ни ис­то­рия и зас­лу­жа­ва спе­ци­ал­но вни­ма­ние. Оказ­ва се, че по­ли­ти­чес­ки­те ма­ни­е­ри, по­ли­ти­чес­ки­ят език, т.нар. пиар на влас­тта са съ­що тол­ко­ва, ако не по-важ­ни, от са­ми­те по­ли­ти­ки. Ед­ва ли ед­на хи­ляд­на от про­тес­ти­ра­щи­те имат се­ри­оз­ни по­ли­ти­чес­ки и ико­но­ми­чес­ки раз­ли­чия с уп­рав­ля­ва­щи­те от­нос­но по­ли­ти­ка­та на Бъл­га­рия през след­ва­щи­те го­ди­ни! Не! Те имат eсте­ти­чес­ки и ети­чес­ки проб­ле­ми с ези­ка на по­ли­ти­ка­та. Не са­мо на влас­тта, но и на опо­зи­ци­я­та. За­що­то реч­та на БСП, нап­ри­мер, е по съ­щия на­чин по­пу­лис­тка, без­пар­дон­на и прак­ти­чес­ки ли­ше­на от се­ри­о­зен ана­лиз на по­ли­ти­ки, как­то и те­ле­ви­зи­он­на­та реч на Сла­ви, или бод­ряш­ка­та пос­ред­стве­ност на пат­ри­о­ти­те. До­ри ДПС за­ме­ни ви­со­кия на­ра­тив на Мес­тан с мън­ка­не­то на Ка­ра­да­йъ! Реп­ли­ки­те на по­ло­ви­на­та Бой­ко­ви ми­нис­три от­дав­на ве­че не бу­дят и смях, и по­диг­ва­ки в со­ци­ал­ни­те мре­жи, а са­мо отег­че­ни въз­диш­ки. Мис Тиг­ро­ва от­но­во е по-за­бав­на от Ан­гел­ко­ва...

За ин­сту­ти­ци­о­нал­но­то об­щу­ва­не на про­ку­ра­ту­ра­та да не го­во­рим! Тя се опит­ва да ра­бо­ти един­стве­но в ос­нов­ни­те ети­чес­ки ка­те­го­рии, по ос­та "доб­ри­те" сре­щу "ло­ши­те", с реч­ник, по-ос­къ­ден от асор­ти­мен­та на ка­зар­ме­на лаф­ка. До­ри и ин­дий­ски­те фил­ми, къ­де­то и доб­ри­те, и ло­ши­те тан­цу­ват ед­нак­во доб­ре, ве­че са по-слож­ни пси­хо­ло­ги­чес­ки от бит­ка­та с ко­руп­ци­я­та в Бъл­га­рия.

И ни­чии па­ри не мо­гат да на­ка­рат ня­ко­го да про­тес­ти­ра по етич­ни и ес­те­ти­чес­ки съ­об­ра­же­ния! Ако ня­кой хвър­ля па­ри в те­зи про­тес­ти на­ис­ти­на, хвър­ля ги на вя­тъ­ра и по-доб­ре да ги да­де, за да на­ту­пат съ­вет­ни­ци­те му.

Па­ра­док­сал­но­то е, че въп­ре­ки коз­ме­тич­ни­те гри­жи за он­зи де­ли­ка­тен три­ъ­гъл­ник, ся­каш ни­кой не из­пит­ва осо­бе­но слас­тно же­ла­ние да го ов­ла­дее днес, ка­то из­клю­чим веч­ни­те по­ли­ти­чес­ки по­хот­лив­ци ка­то Алек­сан­дър То­мов. Ед­ни пред­сроч­ни из­бо­ри ще зат­вър­дят фак­ти­чес­ки се­гаш­ни­те иг­ра­чи и ще сва­рят не­под­гот­ве­ни вся­как­ви бъ­де­щи про­ек­ти. До­ри Хрис­то Ива­нов дос­та пла­хо ис­ка ос­тав­ка на пра­ви­тел­ство­то, въп­ре­ки че не е мом­че, ко­е­то за пър­ви път пус­кат в жен­ска­та ба­ня. Кор­не­лия тра­ди­ци­он­но си ме­ри три­гъл­ни­ка с три­ъ­гъл­ни­ка на влас­тта, за­що­то ед­на доб­ра вън­шна бит­ка, не­за­ви­си­мо от раз­строй­ва­щи­те за БСП ре­зул­та­ти, за нея ви­на­ги ще е за пред­по­чи­та­не пред пос­то­ян­на­та окоп­на вой­на на "По­зи­та­но 20".

Поз­на­вай­ки лич­но по-го­ля­ма част от про­тес­ти­ра­щи­те, по­не в Со­фия, виж­дам, че те меч­та­ят "да се раз­ка­рат всич­ки!". Се­га и вед­на­га. Те прос­то не ха­рес­ват три­ъ­гъл­ни­ка на влас­тта! И пре­зи­ден­тска­та, и из­пъл­ни­тел­на­та, и за­ко­но­да­тел­на­та, и съ­деб­на­та. Еро­тич­но­то му прив­ли­ча­не за тях е из­чер­па­но до край и той бу­ди ве­че са­мо от­вра­ще­ние. Чо­век, кой­то се раз­веж­да не мо­же­те да спре­те с пре­дуп­реж­де­ния, че бъ­де­щият му пар­тньор мо­же да бъ­де още по-лош. Ста­ра­та се­де­сар­ска пе­сен за раз­во­да днес е по-ак­ту­ал­на от вся­ко­га. И точ­но по та­зи при­чи­на един слу­же­бен ка­би­нет, из­лъ­чен не от се­гаш­ни­те по­ли­ти­чес­ки иг­ра­чи, из­глеж­да за про­тес­ти­ра­щи­те по-по­но­сим, въп­ре­ки че ня­ма да до­ве­де до се­ри­оз­ни про­ме­ни в же­ла­ния три­ъ­гъл­ник. На бан­кер­ски език то­ва е да оби­чаш вре­мен­ни­те син­ди­ци, до­ка­то пред­при­я­ти­е­то бъ­де про­да­де­но на след­ва­щия му вла­де­лец. Мо­же би и да се на­дя­ваш да се сго­во­риш с тях. Са­мо в по­ли­ти­ка­та вре­мен­ни­те вла­дел­ци на лю­бов­ния три­ъ­гъл­ник на влас­тта мо­гат да из­глеж­дат при­ем­ли­ви. То­ва е па­ра­докс, но па­ра­докс е и фак­тът, че са­мо в лю­бов­ни­те и по­ли­ти­чес­ки­те три­ъ­гъл­ни­ци мо­же да има по­ве­че от един тъп ъгъл...

Ка­то из­клю­чим под­го­не­ни­те от про­ку­ра­ту­ра­та, ко­и­то се на­дя­ват на ня­как­ва сдел­ка или по­мил­ва­не в су­ма­то­ха­та, оче­вид­ни­ят го­лям пе­че­ливш от та­зи си­ту­а­ция от­но­во е ДПС! Как­то ви­на­ги, в тях­но ли­це, има­ме пос­то­ян­ния учас­тник, поз­нал вер­ния от­го­вор. Как­во­то и да се слу­чи, как­ви­то и пре­на­реж­да­ния на си­ли­те да има след пред­сроч­ни, ре­дов­ни из­бо­ри, или в се­гаш­ния ман­дат на пар­ла­мен­та, без тях ня­ма ка­би­нет. В един един­ствен слу­чай - на ко­а­ли­ция меж­ду БСП и ГЕРБ. Но кол­ко­то и прив­ле­ка­те­лен да е три­ъ­гъл­ни­кът на влас­тта, чак тол­ко­ва прив­ле­ка­те­лен май не е. До­ри 50 де­пу­та­ти да вка­ра в след­ва­щия пар­ла­мент Хрис­то Ива­нов, опи­тай­те се да смет­не­те с ко­го и как ще със­та­ви пра­ви­тел­ство...

За­да­ва се слож­на за ар­ти­ку­ли­ра­не си­ту­а­ция. Още по-ус­лож­не­на от фак­та, че тряб­ва да се об­го­во­ри с про­ти­вог­рип­на мас­ка на ус­та­та. Раз­би­ра се, не съм аз чо­ве­кът, кой­то има пра­во да се по­диг­ра­ва на дру­ги за ло­ша ар­ти­ку­ла­ция. За­то­ва и не се по­диг­ра­вам. Съ­чув­ствам. На тях, на се­бе си и най-ве­че на про­тес­ти­ра­щи­те. И по­до­зи­рам съ­що та­ка, че и то­зи път на двор­ния кло­зет ня­ма да му се сло­жи вра­та. Не за­ра­ди дру­го, а по­ра­ди ис­кре­на­та убе­де­ност и на град­ско­то, и на сел­ско­то на­се­ле­ние, че от там ня­ма как­во да се от­крад­не. Си­реч - вра­та не е не­об­хо­ди­ма. Въп­ре­ки, че се за­да­ва вре­ме с тол­ко­ва ос­къд­ни пуб­лич­ни фон­до­ве, че и двор­ни­те то­а­лет­ни ще се раз­глеж­дат ка­то кри­зи­сен ре­зерв.

Не­за­ви­си­мо от усе­ща­не­то за из­вън­ред­ност, хи­ля­ди­те по ули­ца­та и на­сър­ча­ва­ни­те с вся­как­ви сред­ства из­ра­зи на не­до­вол­ство, всъщ­ност кар­ти­на­та е по-ско­ро пас­то­рал, от­кол­ко­то ня­как­ва ба­та­лия. Про­тес­ти­ра­щи­те са ум­ни, кра­си­ви и въз­пи­та­ни. По­ли­ци­я­та се опит­ва да не бие. Или по­не да не бие тол­ко­ва, кол­ко­то бие във Фран­ция и Гер­ма­ния по про­тес­ти­те. До­ри се­гаш­ни­ят ни пре­ми­ер е ми­нис­тър-пред­се­да­те­лят, кой­то се е съ­об­ра­зя­вал с най-мно­го улич­ни про­тес­ти по вся­ка­къв по­вод в най-но­ва­та ни ис­то­рия! Пас­то­рал, каз­вам ви! Пей­заж с дво­рен кло­зет пре­ди ис­тин­ска­та бу­ря, ко­я­то се за­да­ва..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай