Ще се делим ли в кръчмата на ваксинирани и не?

Ресторантьори скочиха срещу заповедта на Стойчо Кацаров, не искат да имунизират персонала насила

Ще се делим ли в кръчмата на ваксинирани и не? | StandartNews.com

* Ресторантьори скочиха срещу заповедта на Стойчо Кацаров, не искат да имунизират персонала насила

* Клиентите сами да избират къде да седнат

Ресторантите и кафенетата да обособят зони за ваксинирани и неваксинирани клиенти, които сами да избират къде да седнат. Това предлагат от двете браншови асоциации на заведенията - СЗБ и БАЗ, в писмо до здравния министър Стойчо Кацаров.

То е в отговор на заповедта му, която влезе в сила от 20 август. Според нея ограничаването до 50% на капацитета на определени обекти и мероприятия може да не се прилага при условиe, че 100% от персонала в съответния обект е ваксиниран или преболедувал COVID-19, или разполага с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в обекта или началото на мероприятието. Това трябва да бъде удостоверено с документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

Заповедта на министъра обхваща не само туристическия сектор, а и присъствени обучения и семинари, културни прояви като кино и театър, спортни състезания с публика, посещения на зали за спорт и СПА центрове, детски центрове с организирани занимания за деца, игрални зали и други.

Ресторантьорите веднага скочиха срещу заповедта и заплашиха да я бойкотират, ако предложенията им за корекция не бъдат приети.

“Асоциацията на заведенията е в стачна готовност. Подготвят се големи национални протести от следващата седмица заради новата заповед на здравното министерство” заяви Ричард Алибегов, председател на сдружението."Не разбирам защо здравния министър, след като целият сектор в туризма му иска оставката за очевидно несправяне със ситуацията, продължава да стои на министерския пост", допълни той.

И заяви, че е против ваксинацията на персонала насила. Разпореждането ще остави и заведенията без клиенти, коментира още той.

СЗБ и БАЗ имат свои предложения как заведенията да работят със 100% от капацитета си. Едното е служителите да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с К-19, но не смятат да се ваксинират. И второто: персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца.

След изтичане на 6-месечния срок на давност на удостоверението за преминало през вируса лице, давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.

Клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не, да имат напълно свободен достъп до търговските обекти чрез избор на места, съответно за ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал. Ресторантьорите настояват още проверяващите държавни органи да имат достъп до обектите само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест.Заповедта на здравния министър засяга и администрациите. Те трябва да работят с до 50% от служителите си присъствено, а останалите да са от дистанция.

Ръководителите на администрации трябва да въведат плаващо работно време и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа. Според Кацаров така ще се избегне струпването на хора в градския транспорт в час пик.

Междувременно от три туристически организации - Обединение „Бъдеще за туризма“, БАТА и Сдружение „Туризъм“, обявиха, ще подкрепят бъдещи протестни действия на хотелиери и ресторантьори. Трите работодателски организации се обръщат с призив към президента Румен Радев и назначения от него служебен кабинет да предприемат конкретни мерки в подкрепа на бизнес средата и на предприемачите.

„С колегите сме на едно мнение, че е необходима обща стратегия и координиран план за действие освен на ресорното министерство, но и тези на труда и социалната политика, икономиката, финансите, здравеопазването, енергетиката и на външните работи, от чиято работа и решения зависи туристическият сектор. Настояваме за прозрачност за мерките, които ще се прилагат, когато страната ни е  в „зелена“, „оранжева“ или „червена“ зона, както и при пълен локдаун“, посочи Венцислав Кръстев, председател на Сдружение „Туризъм“.

В писмо до служебния министър на туризма Стела Балтова от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), обединяващ 15 браншови и съсловни организации, също настояват за координирани действия на кабинета, с които да се подпомогне оцеляването на туристическия бизнес. Необходима е обща стратегия и координиран план за действие на целия кабинет и на всички ресорни министерства, от чиято работа зависи туристическия сектор, категорични са от АТИБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай