Ще разтури ли полицията къмпинга на Орлов мост

Не е имало умислено допускане на инцидента пред Румънското посолство, каза Антон Златанов

Ще разтури ли полицията къмпинга на Орлов мост | StandartNews.com

Хората на Орлов мост не са агресивни. За да се развали лагера на Орлов мост, полицията трябва да използва прекомерна сила, която не отговаря на извършеното деяние. Това коментира зам.шефът на СДВР Антон Златанов в интервю за бТВ. И допълни: "При нас има йерархична структура, решенията се взимат по съответния ред". Независимо от това Златанов бе категоричен: "За мен лагерът на Орлов мост е незаконен".

Не е имало умислено допускане на инцидента пред Румънското посолство, при който пострада автомобилът на жена с две малки деца, подчерта още зам.-шефът на СДВР.  Същата вечер, по негови думи, на телефон 112 е имало много сигнали от граждани, недоволни от незаконното блокиране на кръстовището. В Конституцията, която всички журналисти тези дни четат, не съществува термин "гражданско неподчинение", подчерта Златанов. Той обясни, че обществото е разделено и поляризирано, но всичко, което се случва по софийските кръстовища и улици е нарушение на правовия ред. "Ядосвам се за моментите, в които ни обвиняват в полицейщина, защото тактиката ни е достатъчно толерантна", категоричен е той. "Ние не се стремим да пазим която и да е било партия, ние пазим държавността", заяви той.

За инцидента на бул. "Ситняково" Златанов обясни, че е било немислимо да се реагира по-бързо от страна на полицията. "Ако очаквате, че в този момент е имало 5-6 свободни коли в районното, това не е така", репликира той водещата, която се опита да му обясни, че полицаите са можели да стигнат пеша по-бързо до мястото на инцидента. "Инцидентът е грозен и сериозен. Но ако продължават да се блокират кръстовища и се търси елемент на изненада, без да са информирани властите, ще има още такива инциденти", прогнозира Златанов. Той подчерта, че полицията не е закъсняла в реакцията си, а е започнала веднага, при първа възможност, отцепване на други улици, за да се гарантира преминаването на колите оттам. "По всяко време се чуват какви ли не призиви за блокиране, не можем да реагираме на всички тях", каза ст. комисар Златанов. И разказа как сам е виждал на площада протестиращите да променят посоката на шествието си само защото тъпанджията отпред е казал ляво или дясно.  Златанов припомни, че в тези 40 дни е имало ранени полицаи и хвърлени бомбички, така че напрежението е съществувало през цялото време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай