Любомир Коларов: Ще правим свободна, а  не партийна телевизия

Повечето от хората в нашия колектив не са членове на БСП, казва изпълнителният директор на БСТВ 

Любомир Коларов: Ще правим свободна, а  не партийна телевизия | StandartNews.com

 - Г-н Коларов, кое наложи създаването на партийната телевизия Българска свободна телевизия?

- В началото на 20-ти век информацията за хората е идвала главно чрез вестниците. През 20-те години мощно навлиза радиото. Трийсетте години са ознаменувани с големия интерес към документалните кинопрегледи, прожектирани преди художествените филми в киносалоните.
След Втората световна война телевизията – симбиоза от звук и картина, трайно се настанява в нашия дом. Без да омаловажавам вестници, списания и радио, телевизията, която погълна кинопрегледите се оказа най-масово средство за масова информация днес, наред с интернета! Всяка политическа сила ясно разбира това и се старае да бъде колкото се може по-доминираща от другите в СМИ. Често управляващите в желанието си изцяло да владеят информацията за обществото, прибягват до политически натиск върху журналистиката, прикрита цензура и манипулации. След 19997 г. БСП се озова в незавидното положение с труд да информира за своята дейност, планове и цели българския народ. Сегашното ръководство на БСП, начело с председателя си Корнелия Нинова решава да създаде телевизията на свободното слово. 

- През ноември 2018 г. стана ясно, че над 150 души са подали автобиографии за кадри на БСТВ. Как събрахте екипа? Има ли сред журналистите по-известни имена?

- Не беше лесен изборът. Хората искаха да дойдат, но не малко се съмняваха в това – до колко БСТВ ще успее. Повечето при нас са млади хора. Някои с по-богат тв опит, други с по-кратък.Ще Ви призная, че имаше не малко колеги от вестници, списания и други места, които искаха да работят при нас, но явно беше, че не познават спецификата на телевизионната журналистика. И още един не маловажен факт – повечето от хората в нашия колектив не са членове на БСП, но им се работи в свободна медия.
Сред желаещите да работят при нас се обадиха доста известни колеги. Едно от тях ще води, много популярния литератор и отскоро член-кореспондент на БАН поета Иван Гранитски.
Сутрешният блок е поверен на обичания тв репортер Стоил Рошкев, студио „Икономика“ на неуморимата Нора Стоичкова, Велизар Енчев ще прави актуалното студио „Политика“, Валерия Касиян – седмично обзорно предаване, международната политика е в ръцете на Николай Грозданов и Виктор Турмаков, Деяна Данаилова отговаря за художествените и документални филми, за спорта Кирил Веселински, реализаторския екип го ръководят Марта Илиева, Христо Чилингиров и Антон Евлогиев.
За главен инженер сме назначили Георги Господинов. Като консултанти сме поканили известните инженери Иван Ковачев и Кирил Гоцев.
За мои заместници съм поканил в БСТВ проф. д-р Петко Тодоров и неуморимата фея на БСП – Бояна Бозаджиева – опитен журналист и пиар.

- В абревиатурата на телевизията присъства думата „свободна“. Факт е обаче, че това е телевизия на левицата. Обаждаха ли Ви се от ръководството на БСП да Ви дават указания как трябва да изглежда БСТВ?

- Думата „свободна“ не само присъства. Тя е част от смисъла на нашата телевизия. Искаме в нея да участват хора, които свободно да изразяват своето мнение. Ще каним хора с различни политически виждания. Ще търсим истината!
Още с постъпването на всеки служител при нас му казвам – само истината! Честно и обективно! Без личностни нападки и заяждания на дребно. С чувство на патриотизъм и дълг към Родината! В този аспект  бяха и пожеланията към нас от страна на ръководството на БСП.

- БСТВ ще е поредната партийна медия след „СКАТ“, „Алфа“ и „България 24“, които са съответно на НФСБ, Атака и ВМРО. С какво вашата телевизия ще бъде по-различна?

- Телевизиите, които изброихте са се самоопределили с партийната си насоченост, но това не означава, че останалите са аполитични или надпартийни. За много от тях даже не е известен истинският собственик. Явно обаче, че те обслужват управляващите! Спомнете си колко журналисти в различни телевизии бяха уволнени след заканите на един или друг политик, съпричастен към управляващата каста. Според мен, всички медии са партийно привързани макар и да не афишират това.
Да, нас ни субсидира БСП, но това не означава, че БСТВ е изключително трибуна на дейците от партията. Ще бъдем обърнати към всички патриотични и национално отговорни сили и движения, към всички, които милеят за България и желаят просперитета на страната.

- Какви ще са акцентите в програмата на БСТВ?

- Тръгваме с „Новини“ и „Публицистика“. Набираме филми -художествени и документални, развлекателни и учебни програми, музика от всичко жанрове. Ще насочим усилия към историческите програма- разказващи не само за славната 1300-годишна летопис, но и истината за факти и събития от най-новата ни история.
Искам да покажем ретроспекции на българското кино, от „Българан е галант“, през „Калин орела“ и до наши дни. Подобна идея имаме и за европейското кино – Годар, Антониони, Форман, Вайда, Фелини, руско, американско, световно кино. Мечтата ми е да върнем във всеки  понеделник вечер – телевизионния театър с участието на артисти и режисьори от цялата страна. Детски предавани, за жените, за селското стопанство, за пенсионерите и младежта, и т.н. Разбира се и много предавания на социални теми.

- Какво покритие в страната ще има БСТВ чрез кабелните оператори?

- Надявам се добро. Вече получаваме съобщения от различни краища на България, че гледат нашия клип с емблемата на БСТВ. Ако не я получават, нека попитат своя кабелен оператор на кой канал е!

- Как ще отразявате заседанието на конгреса на БСП в НДК на 26 януари ?

- Директно ще излъчваме изцяло всичко, което става в залата на конгреса! Дори ще организираме малко студио там, за срещи и интервюта с делегати и гости! След това ще направим резюме, което в късните часове на деня ще излъчим. Благодаря на всички, които ни оказаха и ни оказват неоценима помощ в подготовката и дейността на БСТВ!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай