Ще изхвърляме разделно и кеновете за бира

"Екопак" работи по пилотен проект за събиране на алуминиеви опаковки с ресторанти и дискотеки

Ще изхвърляме разделно и кеновете за бира | StandartNews.com

* "Екопак" работи по пилотен проект за събиране на алуминиеви опаковки от ресторанти и дискотеки, каза изпълнителният директор Тодор Бургуджиев

* Бизнесът ще плаща такса според цената за преработка на опаковките

Алуминиеви опаковки, като например кенове от бира, ще трябва да се събират разделно и да се рециклират. От 0 процента в момента, през 2025 г. това трябва да се прави с 50% от отпадъка. В пакета “Кръгова икономика” на ЕС е записано, че до 2030 г. страните-членки са длъжни да събират и рециклират 60% от този вид опаковки. 

Изискването, заложено в европейска стратегия за опазване на околната среда, трябва да влезе като норматив и у нас, съобщи изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев. Организацията е пазарен лидер в България с близо 42% дял за разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки и е с 15-годишна история. 

Вече има пилотен проект за събиране на алуминиевия отпадък. "Работим в избрани общини с рестроранти, дискотеки и търговски обекти, които изхвърлят най-много кенове за бира, като събираме и извозваме отпадъка за наша сметка”, съобщи Бургуджиев. Той очаква  до 2021 г. да се събират поне 10% от опаковките. Това обаче ще струва много пари. Трудностите идват най-вече от това, че алуминиевите опаковки се крадат масово от контейнерите, защото цената за тон е много висока - 1500 лева. За сравнение, тон хартия се изкупува срещу 150 лева. 

Бургуджиев обясни, че в директивата на Европа за опазване на планетата са залегнали сериозни ръстове за събиране и рециклиране и при другите видове опаковки, като най-строги са изискванията за пластмасите - до 90% от бутилките трябва да бъдат оползотворявани.
За тях влизат и други мерки, например олекотяване на бутилките и създаване на нови продукти, при които капачката не се отделя, а етикетът също трябва да подлежи на рециклиране. 

Нови такси за бизнеса, 100 млн. от ЕС за иновации

До 1-2 г. бизнесът ще плаща т. нар. екомодулирани такси, които ще се изчисляват според това колко ще струва преработката на съответната опаковка. Бургуджиев даде за пример капсулите с кафе, които се състоят от пластмаса, алуминий и остатъчен продукт. Тяхната преработка ще е сложна, което би наложило и по-високи такси. 
Вдигането на изискванията на Европа за рециклиране неизбежно ще оскъпи крайния продукт. Затова е важно да се търсят алтернативи. Като например при бирите да се избягват пластмасовите бутилки и да се увеличат стъклените. 

Много изделия, сред които пластмасови чаши за кафе, вилици, клечки за уши, ще бъдат напълно забранени. В същото време бизнесът трябва да осигури техни заместители. Заради това ЕС е заделил 100 млн. евро за иновации до 2020 г., каза още Бургуджиев. Сумата ще нарастне до няколко милиарда до 2025 г. и ще доведе до разкриването на няколко стотин хиляди работни места, допълни той. 
България се справя много успешно с рециклирането на пластмасовите бутилки. При заложени цели сега от 22,5%, ние изпълняваме 44-46%. Така че за събирането на тези опаковки не е нужно въвеждането на депозитна система /да ги връщаш срещу заплащане/. 
България е много по-напред от съседните държави и по отношение на рециклирането на другите видове опаковки. Имаме три завода за преработка на стъкло с капацитет 350 000 т, докато в Румъния е само един, Сърбия и Македония пък изобщо нямат. С хартията работи предприятието в Пазарджик, а в "Стомана" Перник рециклират метали. Ще бъде отворен нов завод специално за преработка на найлонови торбички в Елин Пелин. 

Внасяме отпадъци за преработка

У нас даже се внасят отпадъци за рециклиране. Например полиетилен, с какъвто са пълни западните икономики, идва за преработка срещу 100 евро за тон. 
Китай, където се преработваха 8000 т отпадъци от цял свят, е забранил вноса им. Така миналата година Великобритания е била принудена да изгори 8000 т хартия, която не е могла да изнесе за рециклиране. От Запад към страните от Централна и Източна Европа основно се изнася RDF /твърдо гориво от отпадъци, което е смес от материали, например хартия, пластмаса и др./. У нас то се използва в циментовия завод в Девня. 

Как да научим малки и големи да сортират боклука

За да се справим с разделното събиране на отпадъци и оползотворяването им, което е изключително важно за опазването на околната среда, на първо място трябва да научим хората да се отнасят отговорно, подчертаха от "Екопак". Затова сред основните дейности на организацията са образователните програми. 
Сред кампаниите основен акцент е работата с децата. С тази цел през 2013 г. стартира "Стара хартия за нова книга", в която през 2018 г. се включиха рекорден брой участници - 11 290 деца от 6 града. 
В "Златно перце" - ученически турнир по бадминтон, участваха 200 хлапета между 1 и 7 клас. 

"Нахрани ме! Ям разделно" - куклено шоу за най-малките, се проведе в 8 града, а 1835 деца "храниха" Хартояд, Стъклояд и Пластояд - за да получат трайни навици да събират отпадъците разделно.
Сред кампаниите е и "Рециклиращо училище! Учители за чиста природа!" - образователен пакет с методически указания в помощ на учителите за провеждането на екочас на класа за ученици от 1 до 12 клас. Предоставени са материали на 178 училища в цялата страна, а 107 учители са се регистрирали в специалната мрежа. "Не чакаме образователното министерство да вкара екологията в учебните програми, а правим всичко възможно да дадем достъп на учителите и училищата до материалите, от които те могат да се възползват напълно безплатно", каза Мариана Петкова, мениджър „Връзки с обществеността и комуникации“ в Екопак".  
"Екопак" се гордее и с образователния център в София, открит миналата година, какъвто няма в нашата част на Европа. Той е предназначен за безплатно обучение на подрастващите за ползите от разделно събиране и рециклиране, както и за значението на тази дейност за опазването на околната среда. Центърът е част от комплекс, в който се намира най-модерната линия на Екопак България, специализирана в сортирането на опаковки от хартия, пластмаса и алуминий. 
"Екопак" работи много активно и с общините. Сред проектите е ежегодният конкурс "Най-зелена община". През 2018 г. в него се включиха 19 селища, а победителите получиха финансиране на своите проекти - 25 000 лв. за голяма община - Русе, и 10 000 лв. за малка община - Левски. 
През 2017 г. стартира и информационно - образователната програма "Заедно в полза на обществото и природата", която през миналата година разшири своя обхват в сътрудничество с лидерите в бързооборотните стоки и модерната търговия. Включиха се 46 от най-любимите марки и магазини на българина, като изпратиха общо екологично послание към потребителя. 
"Има още много какво да се направи, но сред най-важните неща е повишаване на съзнанието на обществото", подчерта Тодор Бургуджиев. 

В цифри

* През 2018 г. “Екопак България” събра и рециклира 60,69% от декларираните от производителите количества опаковки на българския пазар при поставена от МОСВ цел 60%. 
  
* 1189 компании, членуващи в организацията, са декларирали, че през 2018 г. са пуснали на българския пазар 166 371 т опаковки. От тях „Екопак България“ е събрала разделно и предала за рециклиране 100 959 т  отпадъци от опаковки. 46 667 т  са били хартия и картон, 24 103 т -  стъкло, 18 003 т - пластмаса, 5064 т - метал и 7079 т - дървесина.

* За последните 5 години организацията отчита среден ръст на година от 5% на събраните и рециклирани отпадъци от опаковки

* Общата стойност на инвестициите на "Екопак" през миналата година възлизат на 2 014 800 лева. 

* Компанията управлява системите за разделно събиране на отпадъци в 83 общини с население от 2 571 508 жители и обслужва 15 763 контейнера с три цвята.

* Организацията работи с 24 рециклиращи предприятия, с 20 площадки за сепариране и 16 сортиращи инсталации.

* Със събраните за рециклиране отпадъци през 2018 г. Екопак спаси от изсичане 606 600 дървета, спести над 320 млн. кВтч електроенергия, 1 483 090 млрд. л питейна вода и 152 676 барела петрол. Намали обема на депонираните отпадъци на градските депа с над  419 787 куб.м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай