Сряда,

Ще има засилени проверки в болниците

От: Стандарт -
133
Ще има засилени проверки в болниците
A
A
A

Правителството потвърди ангажимента си за увеличаване на възнагражденията на медицинските специалисти, но това ще става постепенно, стана ясно след продължили повече от 2 часа преговори в Министерския съвет, в които взеха участие протестиращите медицински сестри, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов, социалният министър Деница Сачева. Маринов бе извикан от премиера заради изнесени от медсестрите данни за надписване на клинични пътеки в болниците. По този повод Борисов е обещал засилени проверки в болниците.

Протестиращите определиха срещата като първа крачка в съвместна работа, която ще продължи по-дълго.

Здравният министър Ананиев е гарантирал, че с подписването на Националния рамков договор следващата седмица ще бъде гарантиран минимумът от 950 лв. възнаграждение за сестрите. Приоритетно ще се работи и за увеличаване на доходите на медицинските сестри в общинските болници, детските градини и яслите.

Никой от присъствалите на срещата членове на правителството не даде изявление пред медиите, а от своя страна протестиращите обявиха, че събират палатките и си отиват по домовете, но още в четвъртък отново ще имат среща със здравния министър.

Сестрите настояват за здравна реформа и спешна промяна в модела на финансиране, Колективните трудови договори да станат задължителни, болниците да гарантират заплатите на персонала, без те да зависят от приходите по клинични пътеки, а в Националния рамков договор да залегне текст, според който част от приходите в болничната помощ да отиват за заплати.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички