Ще има детска болница! Кабинетът довършва стар строеж

Новината съобщи Бойко Борисов в началото на заседанието на МС

Ще има детска болница! Кабинетът довършва стар строеж | StandartNews.com

Българските деца все пак ще имат национална педиатрична болница. Това стана ясно в началото на правителственото заседание. Кабинетът ще довърши започнатия през 80-е години на миналия век при Тодор Живков строеж на 12-етажна лечебна сграда, която е била предназначена още тогава за детска болница.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред министрите. Очаква се до средата на 2020 г. довършването на сградата да приключи, стана ясно от думите на здравния министър. През януари ще бъде извършено обследване, а след това и препроектиране до три-четири месеца, каза Кирил Ананиев.  Той лично на място се е уверил, че сградата е в добро състояние.

С 20 млн. ще приключим със строителството на болницата, пресметна финансистът начело на здравното министерство. Вероятно ще се наложи да се купува ново оборудване. Но ще бъде по-бързо построена и на по-ниска цена, отколкото, ако тръгнем да изграждаме нова болница, увери Ананиев. "И в средата на следващата година, началото на лятото, ще започне строителството, ще създадем пълна организация и да бъде готова най-късно в средата на 2020 г.", обеща здравният министър.

Сградата се намира на територията на УМБАЛ "Александровска" и през последните години привлича тийнейджъри, които си правят екстремни селфита. Преди две години дори един от случаите завърши трагично, когато загина 15-годишно момиче.

На заседанието на Министерския съвет присъства и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Той от своя страна благодари, че кабинетът се отказа да трансформира болница "Лозенец" в детска и ще му я даде да я стопанисва, тъй като там се намира медицинският факултет на СУ и клиничната база за студентите по медицина.

Премиерът пък го информира, че правителството покрива 23 млн. дългове на бившата Правителствена болница, за да не им я дава с борчове в наследство.

Кабинетът отпусна и средства на Клиниката по изгаряния в "Пирогов".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай