Ще дойдат ли руснаците на нашето море?

Трябва ни мъдра дипломация, туризмът не бива да става жертва на геополитически скандали, заявяват от бранша

Ще дойдат ли руснаците на нашето море? | StandartNews.com
  • Полетите от Русия спрени през май, до 11-ти трябва да се реши дали ще бъдат възобновени
  • Трябва ни мъдра дипломация, туризмът не бива да става жертва на геополитически скандали, заявяват от бранша

Ще дойдат ли руснаците на нашето море тази година? Това е въпросът, който си задават работещите в туризма. Миналата година браншът претърпя огромни загуби заради спада на гостите от федерацията - на някои места той стигна до 80%. Тогава основната причина бе пандемията. Сега притесненията са заради сложната геополитическа обстановка, серията шпионски скандали и изгонването на руски дипломати.

Туристическият бранш е притеснен от спирането на директните полети към страната ни. "Последният е обявен за 9 май, следващият е чак за 1 юни", съобщи за "Стандарт" Евелина Пулева от Бургаската туристическа камара. Тя научила за спрените полети от руски граждани, които имат имоти у нас. Тази информация е посочена и на сайта на Бургаското летище. В същото време обаче българските визови центрове работят - и на 5-ти, и на 7-ми май се издават документи, които са работни дни в поредицата от почивни. "Имаме и резервации от руски туристи", посочи Евелина Пулева. Тя обясни, че българите работят много добре с туристическото настоятелство на Русия. Очакванията за сезона са били много позитивни, когато на 29 април бе публикуван официален документ на българското здравно министерство с правилата за влизане на туристи у нас, включително и от Русия. Това може да стане със сертификат за ваксинация срещу COVID-19, като руската ваксина Sputnik V също е призната за валидна. Други възможности са с отрицателен PCR-тест, направен не по-късно от 72 часа преди влизане, или с тест за антитела през последните 6 месеца.

Още същия ден в българското посолство в Москва нашият дипломат номер 1 Атанас Кристин проведе среща с туроператори. На нея стана ясно, че не се  предвиждат облекчения за издаване на визи и ускорени срокове, но ще се признават документите от миналата година.На 27 април пък правителството на Руската федерация възложи на Роспотребнадзор, Федералната агенция за въздушен транспорт и Министерството на външните работи да оценят възможността за възобновяване на полети с 20 държави, включително България, до 11 май. На запитване от "Стандарт" от руското посолство в София отговориха, че нямат информация за полетите и насочиха към Россавиация, откъдето потвърдиха, че до края на май няма да има такива.

Дали ситуацията ще се промени през следващите дни, предстои да разберем."Надяваме се поне от 1 юни да има старт на туристическия сезон. Ние сме готови. Всичко е в ръцете на дипломатите, те трябва да са много мъдри. Туризмът не трябва да се влияе от геополитиката", коментира Евелина Пулева. По думите й, руснаците много обичат да идват в България и на тяхното отношение към страната ни не са се отразили геополитическите скандали. Много от тях не са върнали путьовките си /б. ред. ваучери за пътуване/, които не са успели да използват през миналата година и сега чакат разрешение, за да пътуват.

"Властите трябва незабавно да направят постъпки пред руската страна за възобновяване на полетите и привличане на руски туристи през това лято. Това е един от основните пазари, на които разчитаха хотелиери, туроператори и екскурзоводи. В противен случай не можем да очакваме руснаци през това лято заради действията и изказванията на политиците, въпреки златната възможност, която имахме предвид забраната им да летят до Турция", коментира и зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

"За да се спаси летният сезон е важно да се отворят два пазара - Великобритания и Русия. Това означава изключително активна дипломация и визи за руските туристи, които те да получат на граничните пунктове или по електронен път", категорична е и Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

"Фактът, че България даде зелена светлина на руските туристи, предполага, че Русия се възприема като безопасна страна. Това е важно послание", каза директорът на Асоциацията на туроператорите в областта на изходящия туризъм "Tourpomosch" Александър Осауленко.

Макар че оперативният щаб все още не е включил България в списъка на страните, допуснати за влизане на руснаци, според Осауленко всички прекрасно разбират, че руснаците все пак ще отидат в България през трети държави. Но това ще оскъпи ваканцията им. Въпреки това според Осауленко дори при сегашните условия пътуването до България ще бъде по-евтино, отколкото например полет до Куба или Малдивите. По думите на руския туроператор, България винаги е била популярна сред руснаците. Много руски граждани имат недвижими имоти в страната. Друг плюс е, че можете да стигнете до там както с кола, така и с влак, а не само със самолет, допълни той.

Всъщност много от руснаците, желаещи да посетят България, намират начин да го направят и без преки полети. Единият е през Будапеща, тъй като руските самолети летят до Унгария. Вторият е през Ларнака - Кипър отвори границите си за руснаците, а третият - през Милано. Някои успяват да го направят и със сухоземен транспорт - през Украйна, Молдова и Румъния, особено ако имат имот в България и разполагат с разрешително за пребиваване. Начинанието обаче е доста рисковано. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай