Сензация на Бузлуджа! Какво се случва на върха

Историческо събитие на върха

Сензация на Бузлуджа! Какво се случва на върха | StandartNews.com

Екипи от алпинисти почистиха металния покрив на Бузлуджа от опасни предмети и тоновете азбест, използвани при строителството. През годините от Фондация "Бузлуджа" с помощта на международни експерти стабилизираха и мозайките, които представляват най-голямото мозаечно пано в Европа.

Така, с помощта на спечелени проекти от чужбина и България и много дарители, се стигна до деня, в който за първи път от години в Бузлуджа влязоха туристи, предава dnes.bg.

Стотици хора посетиха монумента Бузлуджа за първи път от 30 години насам. От едноименната фондация представиха свършеното по обезопасяването на обекта, а очакванията са през следващата година сградата да приема и туристи.

"Наистина е сбъдната мечта и наистина е огромна радост за нас и за целия екип да можем отново да върнем да има живот в тази сграда, да може хората да научат какво е това място. Важно е, част от историята е, има интерес, така че е важно да го използваме и да можем да предоставим тази информация и възможност", каза арх. Дора Иванова пре Bulgaria ON AIR.

"Миналото по дефиниция не може да бъде винаги еднозначно, не може да бъде винаги консенсусно и тази сграда е символ на това, че миналото е различно, противоречащо, по някой път скандализиращо, травмиращо или пък носещо спомени, за някои добри, за други лоши, но така или иначе е минало", коментира Радослав Илиев.Голяма част от посетителите се качиха на върха от носталгични чувства, други от любопитство, а трети за първи път.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай