Сензация! Какво откриха за Левски

В село Драганица

Сензация! Какво откриха за Левски | StandartNews.com

Барелеф на Васил Левски бе открит в село Драганица, община Вършец, съобщиха от общинската управа в града.

Плочата е осветена от протосингела на видинската митрополия архимандрит Антим в присъствието на кмета на Вършец Иван Лазаров, жители и гости на село Драганица.

„Няма по-важно за един народ от това да пази историческата си памет, да почита традициите и да има самочувствие и гордост. Особено важно е да пазим имената, благодарение на които сме свободни, достойни и „равни с другите европейски народи“, заяви кметът на Вършец.

Измежду всички светли имена на будители и революционери най-светло е мястото в сърцата ни за Апостола на свободата Васил Левски. И днес са важни делата и вие - всички, които се включихте в инициативата за изграждане на този паметен знак, го доказвате. Благодаря ви!“.

Идеята за изграждането на паметния знак е на Димитър Томов. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на бизнесмени,  граждани, общественици и духовници - Евгени Евгениев, Нейчо Иванов, Мишо Иванов, Румен Иванов, майка Таисия от Клисурския манастир и кмета на Вършец Иван Лазаров.

От общинската управа във Вършец съобщиха за БТА, че село Драганица е свързано с делото на Левски. По време на своята трета национална обиколка на страната на 30 август 1872 година Апостола провежда събрание в Драганица в къщата на Дамян Спасов-Комитата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай