Семейство загина в самолетна катастрофа (ОБЗОР)

Телата на загиналите бяха намерени 18 часа по-късно

Семейство загина в самолетна катастрофа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Трагедия във въздуха. Семейство българи загина при самолетна катастрофа в планинска местност в Северна Македония. Малкият частен самолет „Чесна” се разби недалеч от Скопие при лошо време. В него пътували пилотът, съпругата му и двете му дъщери. Телата бяха открити близо 18 часа след инцидента.

Машината се е разбила на връх „Солунска глава”. Основната причина за тежката катастрофа, според разследващите, е лошото време.

На запис се чуват последните думи на пилота, който се опитва да се свърже с диспечерите. Последното, което той казва на диспечерите е, че е преодолял много силна турболенция и, че условията са много лоши. Секунди след това метеоролозите уверяват, че няма проблем да се лети в района.

Диспечер: Дали можете да ми кажете как е времето Югозападно от Солунска глава ?    

Метеорологична служба:  Може да се прелита над Солунска глава. Времето е чисто, няма облаци.

Диспечер: Добре, явно е само турбуленция.

Очевидци на инцидента, които живеят в селцето под върха, разказват друга история за времето.

„Видях го самолетчето. Малко, но много високо летеше. Отиваше към Охрид, натам. Може и да е сбъркал пътя и да е отишъл към „Солунска глава”. Времето беше лошо. Имаше вятър вчера”, каза жена, видяла прелитащата „Чесна”.

По-късно става ясно, че самолетът се е разбил.

„Водещата хипотеза е лошото време”, обясни посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

„Към момента не могат да се направят сериозни заключения за причините. Всичко е въпрос на предположения”, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Първата спасителна операция часове след инцидента се проваля. Заради лошото време хеликоптерите само откриват мястото на инцидента.

Днес бяха намерени и жертвите.

„Двама дипломати посрещнаха тленните останки, които бяха превозени от мястото на инцидента до „Съдебна медицина”. Тече процес на идентификация, той няма да е бърз, защото засега не сме открили документи”, обясни посланик Ангелов.

Може да се наложи близките да пътуват до Северна Македония, за да дадат ДНК проба за разпознаване.

„Предвид имената може да се заключи, че са семейство”, каза говорителят на МВР в Севена Македония Тони Ангеловски.

49-годишният мъж, който пилотира самолета е бизнесмен. Занимава се със сметопочистване и разделно събиране на отпадъци. Съпругата му е адвокат. Дъщерите им са на 14 и 18 години.  

Все още не е ясно дали българските власти ще се включат в разследването, каквато заявка имаше няколко часа след инцидента. Българските власти са в постоянен контакт с македонските си колеги. Премиерите Борисов и Заев са провели разговори по случая. В телефонен разговор с Бойко Борисов Зоран Заев изрази съболезнования за трагедията.

От България самолетът е излетял от летището в Лесново, близо до елин пелин в неделя.

„Самолетът излетя на 31 март, в 13.04 часа от тук за София. Каза, че отива няколко дни на почивка със семейството си. Оттук излетя сам. Кацнал е на Летище София”, обясни за NOVA Иван Янков, управител на Летище Лесново.

Машината е била с немска регистрация и е преминала последен технически преглед преди около месец.

„От македонските власти все още не сме получили нищо за самолета. Той е регистриран в Германия. Чакаме германските колеги евентуално да ни съдействат, те със сигурност ще ни съдействат – да видим летателна годност, дали е технически изправен и т.н. Вариантите са много, твърде много. Ако сега, в момента, кажем някое от предположенията, съм почти убеден, че ще бъде грешно. Има си изисквания за абсолютно всичко. Спазват се стриктно тези неща, защото разберете – горе, когато стане проблем, не може да отбие вдясно, пътят е надолу, така че правилата са много стриктни”, каза Станимир Лешев от ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация".

Пилотът на самолета е бил достатъчно опитен и е държал изключително много на сигурността и е отказвал полети при най-малки проблеми с времето. Машината е била оборудвана над стандарта за този модел „Чесна P 210 N”. Била е с херметизирана кабина, което й е давало възможност да лети на по-голяма височина.

Какво знаем за самолета?

Самолетът „Чесна P 210 N” е лека едномоторна машина с пет места за пътници и един пилот. Двигателят е с мощност 310 конски сили. Максималната му скорост е 370 километра в час, а с едно зареждане на резервоарите може да измине около 1200 километра.

През последните години все повече българи минават подготовка за пилоти на подобни малки самолети. В момента такъв лиценз имат 276 българи. Самолетите от този тип, които са налични у нас са около 146.

Освен изключително трудната подготовка, за да пилотираш подобни самолети, трябват и доста пари. Курсовете са изключително скъпи и малцина могат да си платят скъпото удоволствие.

Петър Гетов е професионален пилот и инструктор на леки самолети. Обучава кандидат пилоти. Познавал лично загиналия пилот.

„Мога да кажа, че даже бяхме приятели. Летели се заедно. Съвестен и добре подготвен пилот. От 2 години и половина – три лети на „Чесна”-та. Доста полети е направил на него”, каза той.

Той беше категоричен, че загиналият пилот е бил достатъчно подготвен.

"Летял съм с него, винаги се е готвил за полет, никога не е допускал излишни рискове. При леките самолети са много капризни по отношение на метеорологичната обстановка. И много е вероятно времето да е причината за катастрофата ", добави Гетов.

Според инструктора „Чесна”-та се управлява лесно, но при силна турбуленция и активни облаци управлението става изключително трудно.

Загиналият пилот бил лицензиран да лети само във визуални метеорологични условия, т.е. при пряк контакт със земята и достатъчно добра видимост.

Всяка година самолетите се проверяват за техническа изправност.

Екип на NOVA направи експериментален полет с двуместен самолет TECKNAM, който  италианско производство, но е близък до модела „Чесна”, с който загинаха четирима български граждани .  

„Тези малки самолети са много чувствителни на вятър и турбуленция. Имат голяма площ на крилата. Обикновено са стабилни, но могат да претърпят механични проблеми. Важното е да се избягват облаците. Ако слушате комуникацията на големите самолети, то непрекъснато искат да заобикалят. И най-големите самолети. Високите, градоносни облаци. Те трябва да се заобикалят. Няма самолет, който може да мине безпроблемно през такъв облак. Няма такъв”, обясни бизнесменът Мирослав Хинков.  

За съжаление, това е поредният инцидент с малък самолет, пилотиран от българин.

През юни миналата година ултралека машина падна край Казанлък. Самолетът загубил мощност и паднал от 10 метра височина върху дървета и храсти. За късмет, пилотът и детето му получиха леки травми.

Малък самолет с двама души на борда се разби в покрайнините на Шумен през август 2018 г. Пострадаха 62-годишен мъж и 27-годишният му син. За съжаление, по-късно бащата почина.

Само два дни по - късно друг малък самолет се разби при кацане на летище Балчик, а пилотът загина.  При кацането машината се ударила силно в пистата, преобърнала се и се запалила.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай