Четвъртък,

СЕМ: Протестите се отразяват обективно

От: Редактор -
СЕМ: Протестите се отразяват обективно
A
A
A

Съветът за електронни медии (СЕМ) оповести резултатите от мониторинга на БНР и БНТ за периода от 10-17 юли "относно плурализма на гледните точки" при отразяване на протестите в страната".

"Обхванати са новини и актуално-публицистични предавания в политематичните програми Хоризонт и БНТ1 на двата обществени доставчика", пишат от регулатора.

Едноседмичното наблюдение показва, че обществените доставчици БНР и БНТ спазват разпоредбата, а именно "плурализъм на гледните точки в новинарските и актуално-публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика".

В доклада пише още, че обществените доставчици предоставят възможност на зрителите да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, едновременно отразявайки гражданските протести с критични спрямо управлението позиции.

В доклада подробно е обяснено, че са обхванати политическите предавания и новини на двете медии.

За същия период СЕМ е направил мониторинг и на Нова телевизия, bTV и Дарик радио.

От доклада става ясно, че за сравнение е направен мониторинг на посочените медии и за още една седмица - периода 18-24 юли, който потвърждава тезата за правилно отразяване на протестите.

Наблюдението отчита, че чрез отговорното отразяване на гражданските протести се засилва ролята на електронните медии като медиатори в полза на разумния политически диалог и гражданско разбирателство.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички