СДВР с разкрития за бития 29-годишен на протеста

Започва проверка на сигналите за полицейско насилие на протестите

СДВР с разкрития за бития 29-годишен на протеста | StandartNews.com

29-годишният младеж, който е в „Пирогов” с комоцио след протестите на жълтите павета, не е момчето от клипа пред входа на Министерски съвет, на който се вижда как полицаи влачат протестиращи. Това разкри шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев на извънреден брифинг на СДВР по повод обвиненията за полицейско насилие. Той съобщи, че е назначил проверка на всички случаи, за които се твърди, че има превишаване на полицейските правомощия, че виновните ще бъдат наказани.

"Във връзка с разпространението на публикации, в които се изнасят данни за прилагане на физическа сила от страна на полицаи са назначени проверки. Те ще приключат в едномесечен срок. На виновните лица ще бъде потърсена дисциплинарна отговорност”, каза ст. комисар Хаджиев. Сутринта чухме версията на майката на задържания 29-годишен мъж. Неговият случай не е относим към публикувания клип под колоните на МС, каза Хаджиев. И изнесе подробности: „Случаят е от 10 юни на Орлов мост, 21, 30 ч. Лицето е задържано по чл. 325, ал 2 за изключително грубо и непристойно поведение от негова страна спрямо полицейските служители. Задържан е в Първо районно, дадена му е възможност да се свърже с адвокат или свои близки, оказана му е медицинска помощ”. Младият мъж отказал да се свърже с близките си, когато казал, че има нужда от лекарска помощ, е закаран в Пирогов.

От Столичната дирекция на вътрешните работи поясниха, че ескалация на напрежението е имало най-вече пред МС и при кръстовището на ул. „Оборище” и „Васил Левски”.

Зад гърба на ст. комисар Хаджиев бяха полицаите, които са пострадали от агресията на протестиращите. Искаме да се види и другата гледна точка, каза шефът на СДВР. Полицаите разказаха, че първата им редица на протестите винаги е от униформени с жилетки антиконфликт,за да отправят послание за ненасилие.

По-рано днес майката на едно от пострадалите при протестите момчета Юлия Педева заяви пред бТВ, че полицаите са се гаврили младежите при зад колоните на Министерски съвет. Педева разказа, че 29-годишния й син с тежко комоцио и огромен хематом на лявото око. Има и наранявания по цялото тяло. „Окован е в белезници и го пазят полицаи като най-големия престъпник“, разказа тя. И обясни, че клипът, който се разпространява от петък, е запечатал отношението към сина й. „Синът ми няма никакви провинения до този момент. Той е млад и интелигентен човек. Това слънчево момче не е способно на агресия“, каза майката. Тя заяви, че синът й Димитър дори не си спомня, че е бил на протеста в петък и не знае в какво е обвинен. В петъчната вечер Юлия не успява да се свърже с него. В събота настоятелно продължава да го издирва - телефонът му е бил изключен, а приятелите му не са знаели какво се случва. Чува случайно по медиите, че освен пострадалото момче в „Пирогов“ е настанен и мъж на 29 години. Обажда се в болницата и разбира, че синът ѝ е в лечебното заведение.

„Другото момче си спомня какво се е случило под колоните. Това са хора на реда. Всички видяхме как влачат невинни хора, пребиват ги. Най-лошото е, че те са се гаврили с тези деца. Те са стъпвали върху тях, правили са си селфи“, коментира майката, цитирайки разказите на другото момче.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай