Събития бележат деня за безопасен интернет

Централно събитие за България е в Детския научен център "Музейко" в София

Събития бележат деня за безопасен интернет | StandartNews.com

Днес, 11 февруари, за пореден път светът отбелязва международния Ден за безопасен интернет като израз на загриженост за безопасността на децата в дигиталния свят. „Заедно за по-добър интернет“ е основното мото на инициативата.

Започнал през 2004 г. по инициатива на Европейската комисия като начало на поредица от инициативи, кампании и дейности, Денят за безопасен интернет се отбелязва през последните години в над 150 държави на всички континенти. Централно събитие за България е в Детския научен център "Музейко" в София.

В България Националният център за безопасен интернет организира от 2007 г. национално събитие, подготвя материали за ползване от училища, институции и организации, които искат да отбележат датата. От 2018 г. в организирането на различни инициативи и дейности се включи и Коалицията за медийна грамотност в образованието.

По традиция в Деня за безопасен интернет на тържествена церемония ще бъдат наградени трите най-добри отряда петокласници, преминали обучение по програмата на Центъра за безопасен интернет „Киберскаут“. Тази година това са ученици от Аксаково, Елин Пелин и Пловдив.

След това киберскаутите заедно с Младежкия панел на Центъра за безопасен интернет и Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето заедно ще обсъдят и предложат препоръки към родителите за по-добра защита на техните деца във виртуалното пространство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай