Съни Дяков: Ще се сбием с Армения

Важният мач е в Ереван, после идва финал с Чехия

Съни Дяков: Ще се сбием с Армения | StandartNews.com

Халфът Светослав Дяков е неизменен титуляр в селекцията на Любо Пенев. С него почва съставът, тъй като капитанът на "Лудогорец" е с основен принос за доброто представяне по пътя към Мондиала в Бразилия. Постоянството в играта на Дяков, перфектните пасове и непримиримият му дух го правят безценен. Освен лидер на терена, Съни е страхотен човек и извън него - винаги готов да даде кураж на по-младите си съотборници. Дяков е сред играчите, които говорят малко, но го правят на място и думите му тежат. Точно преди съдбоносните битки срещу Армения и Чехия той се съгласи да даде интервю специално за "Стандарт".

- Съни, как се чувстваш и каква е атмосферата в националния отбор в навечерието на двубоя срещу Армения?

- Аз се чувствам готов за битка. Всички в тима сме наясно, че както с Армения, така и с Чехия предстоят два тежки двубоя. Ние обаче сме настроени за две победи и задължителни 6 точки.

Второто място е в нашите ръце

извоювахме си възможността малко преди финала да сме в изгодна позиция и сега не трябва да пропиляваме шанса.

- България не може да си позволи грешна стъпка нито в Ереван, нито пък в София срещу Чехия. Може ли това да внесе допълнително напрежение в състава?

- Във футбола винаги когато гониш цели, има напрежение, но ние сме професионалисти и трябва да се справим с него. Определено сме доста силен отбор, когато играем като колектив. Ако се раздадем на 100% и изпълним указанията на треньора, ще спечелим мача в Армения. Това пък от своя страна ще означава, че мачът с Чехия ще бъде нашият финал.

- Армения загуби и четирите си домакинства досега в групата. Това ги амбицира да скочат на България с всички сили и те се заканват, че ни чака истински ад?

- Така е и това е съвсем нормално. Все пак те са домакини. Убеден съм, че ще заложат на агресивната и непримирима игра. Знаем, че срещу нас е шансът им да докажат, че загубите им на родна земя са случайни. Освен това първият сблъсък срещу арменците в София бе изключително нервен и груб. Това също оказва влияние. Пак повтарям обаче, че ние сме готови. Не се плашим и отиваме да се сбием футболно. Нека по-добрият тим победи, а това е България.

- Три точки за нас в Ереван ще означават край на всякакви надежди за Чехия. Ще свалят ли гарда те в София, ако това се случи?

- Наистина най-важно е да бием в Армения. Ако това се случи - то няма съмнение, че

националният стадион най-после ще се напълни

за финалния мач с Чехия. Това ще ни окрили и ще ни бъде значително по-лесно.

- Какви изненади готвите за Армения и на каква тактика ще заложите?

- Не мога да разкрия точно как ще подходим. Какво тренираме, си е наша работа и не искам да го правя достояние, защото в днешно време това би било грешка. Важното е в крайна сметка това да ни донесе успех и да зарадваме цяла България.

- Ти висиш с картони и ако получиш официално предупреждение, ще пропуснеш един мач. Това ще се отрази ли на играта ти?

- По никакъв начин няма да се отрази. Картоните са част от футбола, нещо нормално. Не мога да гадая как ще се развие битката в Ереван и дали няма да получа картон.

- Освен с националната фланелка, имаш поводи за гордост и от успешните мачове в клубния си тим "Лудогорец". Ще съумеете ли обаче в Разград да запазите инерцията и в родния шампионат, като запазите лидерската си позиция?

- Не би трябвало силното ни представяне в евротурнирите да е пречка за върхови изяви и в "А" група. Напротив. Това ни дава допълнителен стимул. Вижда се, че "Лудогорец" разполага с дълга и качествена резервна скамейка. Това е причината да сме спокойни, че няма рейдът в "Лига Европа" да повлияе негативно на класирането ни в родния елит.

- С какво допринесе най-вече треньорът Стойчо Стоев? Сякаш след неговото назначение заиграхте с повече вдъхновение?

- Всъщност Стойчо Стоев не промени с нищо стила, който "Лудогорец" следваше и преди това. Вижданията му с предишния наставник Ивайло Петев са, общо взето, сходни. Най-сериозната разлика е, Стоев внесе повече агресия в играта ни. Преди той да дойде, сякаш малко го карахме по инерция и се бяхме отпуснали. Не по вина на Петев, просто всеки тим си има периоди на срив.

- Кой според теб е основният конкурент на "Лудогорец" за титлата, която би се явила трета поред?

- Моето мнение е, че

най-големият ни конкурент е "Ботев"

В Пловдив окомплектоваха изключително качествен и боеспособен състав. Те са ни най-голямата заплаха. Естествено - не бих подценил за нищо на света "Левски" и ЦСКА. Тези два гранда са способни винаги да ударят лошо и да се върнат в играта.

- Прави впечатление, че в Разград вече се залага на млад играч като Мантула, който се вписва отлично и не се притеснява от високите цели на "орлите"?

- Теро Мантула е голям талант. Чака го бляскаво бъдеще във футбола. Действително, когато му бъде гласувано доверие, го оправдава и загатва, че въпреки възрастта, на него може да се разчита. Признанието не закъсня - в момента той е повикан в националния отбор на Финландия, което значи много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай