Сандвичите за деца пълни с Е-та и палма

Това показва специално проучване около училищата

Сандвичите за деца пълни с Е-та и палма | StandartNews.com

Сандвичите, които се продават в будките около училищата, са пълни с Е-та и палма. Това показва проучване на асоциация „Активни потребители“, извършено в шест града на страната - София, Варна, Перник, Велико Търново, Благоевград и Шумен.

Изследвани са 36 вида продукти на различни фирми. Експертите са установили, че в тях има средно по 20,5 броя Е-та, като рекордьорът е сандвич с 35 Е-та. Според председателя на асоциацията Богомил Николов причината за това е, че те се натрупват. Само в хляба се съдържали по 2-3, в колбасите- 3-4, отделно има и в сосовете. На другия полюс пък бил продукт с моцарела, който съдържа само 5 добавки. Половината от сандвичите пък са с палмова мазнина, като обикновено тя се влага от имитиращ млечен продукт или сос, сочи още проучването.

„Както е известно, има строги регулации в училищата и лавките вътре в тях. Можем да кажем, че общо взето те спазват добри стандарти. Но е много лесно за децата да излязат извън сградата и да си купят нещо около училището.

Ние решихме да проучим какво има в сандвичите, защото за другите продукти, общо взето, обществото знае повече. Оказва се, че пакетираните сандвичи не са толкова разпространени, колкото смятахме. Може това да е добра новина, не знам“, коментира пред „Монитор“ председателят на асоциацията Богомил Николов.

Месото пък присъства основно под формата на индустриални преработени меса - колбаси, шунка, бекон.

„Няма нито един с чисто месо, рибата пък въобще отсъства. Всичко идва от желанието да се постигне дълъг срок на годност. Целта е да се използват съставки, които да издържат по-дълго време. Иначе местата, на които се приготвят сандвичи на момента, се използват повече зеленчуци“, каза Богомил Николов.

Част от добавките в сандвичите са и заместителите. Така вместо естествена суровина се използва точно такива. Най-често това са нишестета, палмово масло, млечен протеин, яйчен прах, глутен.

Все пак има и добра тенденция, отчитат експертите. Оказва се, че все пак 1/3 от сандвичите на различни фирми описват всички съставки, което до преди няколко години е било смятано за чиста екзотика.

По-добре е сандвич, приготвен на място, отколкото пакетиран“, каза още Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай