Само в "Св. Екатерина" слагат клапа през върха на сърцето

Пациентите си тръгват от болницата на третия ден

Само в "Св. Екатерина" слагат клапа през върха на сърцето | StandartNews.com

София. Най-мощната кардиохирургия в страната се намира в университетската болница в София "Св. Екатерина". Правим между 1300-1400 операции на година, казва директорът на клиниката проф. Генчо Начев. В отделението по кардиохирургия работят 14 лекари - шест със специалност, а останалите осем специализират в момента. Всеки един от тях ходи и на обучение в чужбина, казва проф. Начев. В кардиохирургията на "Св. Екатерина" се извършват уникални за страната ни дейности като сърдечни трансплантации, поставяне на изкуствени сърца и на клапи при биещо сърце или през върха му. В болницата се лекуват и едни от най-тежките случаи в страната. Средният коефициент на предоперативен риск при пациентите, които идват при нас, е 9,8, което е изключително високо, казва проф. Начев. В същото време смъртността е под 5%.

Поставянето на клапа през върха на сърцето е едно от чудесата, които владеят само лекарите в университетската болница "Св. Екатерина". През минимален разрез от 5 см специалистите слагат чрез катетър протеза на мястото на аортната клапа. Процедурата се извършва при случаи, в които е засегната тази клапа и причинява връщането на кръвта в камерата или затрудненото й изтласкване, казва проф. Генчо Начев. Въпреки че методът е максимално щадящ за пациентите, лекарите не прибягват към него при всички пациенти.

Прилагаме го при хора над 80 години

които са много рискови за операция, имат допълнителни заболявания на бъбреците, на белия дроб или генерализирана склероза, казва проф. Начев. Причината за подбора е, че методът е много скъп - над 50 хил. лв. Ползата за пациентите обаче е голяма - те си отиват на третия ден и за интервенцията им напомня само едва забелязващият се разрез.

Друго от чудесата, което лекарите правят в "Св. Екатерина", е поставянето на аортна клапа на биещо сърце. Традиционно кардиохирурзите приспиват сърцето и заместват дейността му с машина, докато трае операцията. Така те едновременно си осигуряват възможност за работа и поддържат жизнените функции на организма. При някои пациенти обаче сърцето не може да се спре, докато извършваме операцията, защото състоянието му е толкова лошо, че след това то няма да тръгне, обяснява проф. Начев. Това се случва при хората с крайна фаза на сърдечна недостатъчност, когато сърцето им работи под 1/3 от нормалните си възможности. В останалите страни те получават ново сърце чрез трансплантация. У нас обаче донори няма и затова единственият им шанс за живот е тази операция. При нея спираме притока на кръв към сърцето през аортата и чрез един катетър я пускаме да тече обратно през вените и после през артериите, обяснява проф. Начев. Обръщането става в синус венозис, където се вкарва катетърът, по този начин лекарите могат да запазят аортата суха и да сменят клапата й. Кръвта пък поддържа живота на сърцето, като върви известно време

от вените към артериите

Така през времето на цялата операция сърцето бие различно.
Друг начин, с който отново само лекарите в "Св. Екатерина" спасяват хората в крайна фаза на сърдечна недостатъчност, е слагането на изкуствено сърце. Поставянето на изкуствения механизъм позволява на пациентите с нужда от трансплантация да чакат по-дълго време за нея, казва проф. Начев. В болницата имат болен, който вече 2,7 години поддържат с такова сърце. Той ходи с количка, която поддържа механизма, има два комплекта с батерии, но е мобилен, дори работи, казва проф. Начев. Слагането на изкуствено сърце освен като мост към трансплантацията може да се използва и за възстановяване при някои хора. След 1-2 месеца се маха, когато сърцето почне да функционира, обяснява проф. Начев.

За съжаление у нас се слага по едно изкуствено сърце на година, а трябват 10. Причината е, че то струва 168 хил. лв., а касата поема 50 хил. лв. Имаме потвърждение от касата, че от 2014 г. ще поемат реалната цена и тогава ще можем да слагаме по 5-6 сърца на година, казва проф. Начев.

Заради наличието на силните инвазивни и съдови клиники в болницата правим и така наречените хибридни операции, казва проф. Начев. Ползата за пациента при тях е огромна, защото само с едно отваряне се извършват няколко операции. Например кардиохирурзите извършват сърдечната операция, а след това кардиолозите слагат едно устройство (вид пейсмейкър), което синхронизира работата на камерите и предсърдията, и така сърцето започва да работи по-добре. В друг случай, когато пациентите имат тежка стеноза на краката например и проблеми в сърцето, те отново се решават с едно отваряне.

От появата на сърдечна недостатъчност не е застрахован никой. Това състояние е следствие на дълго действащи заболявания на сърцето, които не са лекувани достатъчно адекватно. Заради прекомерното натоварване сърцето се отпуска. В днешно време най-честата патология стана исхемичната болест на сърцето, казва проф. Начев. При нея съдовете, които хранят сърцето, се стесняват и могат дори да се запушат. Така се намалява притокът на кръв към сърцето и хранителните вещества, без които то не може да живее и отслабва. Това е мултидисциплинарно заболяване - то се лекува от кардиолог, който предписва лекарства, след това интервенционален кардиолог може да постави стент или кардиохирург да оперира в зависимост от обстоятелствата. В резултат на недостатъчното снабдяване на сърцето с кръв много често се разширява лявата му камерата, което води до некомпетентност на митралната клапа, налагаща коригирането й като допълнение към аортокоронарния байпас.
Сред другите най-чести заболявания са вродените пороци и дисекациите. Последните представляват разслояване на стената на аортата. Тя има три пласта, когато вътрешният се скъса някъде кръвта минава между слоевете, аортата се разширява и лесно може да се спука с фатален завършек. Затова единствения метод на лечение е спешната оперативна интервенция.

За съжаление пациентите на болниците стават все по-млади, отчита проф. Начев. При дисекацията имаме пациенти на по 25-28 години, казва той. При исхемичната болест има пострадали младежи на по 28-30 години. Проблемите им идват от лошия начин на живот и цигарите, категоричен е проф. Начев. Затова той препоръчва на всички да живеят здравословно и при нужда да търсят веднага лекар. Сред белезите, които издават евентуални проблеми със сърцето са прескачането на сърцето, високото кръвно, диабета, ендокринните заболявания. При наличието на някое от тези симптоми човек трябва да отиде на консултация с лекар, казва проф. Начев. Защото стигне ли се до момента, когато започне да не му стига въздуха, да му изтръпва ръката, да се уморява лесно, вече може да е късно, добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай