Съкращават 300 души в болница „Киркович"

Съкращават 300 души в болница „Киркович" | StandartNews.com

Стара Загора. Съкращения на сегашния персонал на старозагорската болница „Киркович", който сега е 1688 души, с 30 на сто или около 300 души, и на болничите легла от 739 на 550. Това предвижда оздравителната програма, която ще бъде представена на здравния министър Таня Андреева във вторник от изпълнителния директор на здравното заведение проф. д-р Петрана Чакърова.

Според нея болницата е пред фактически фалит. Натрупала е 22 млн. лв. дългове, от които 17 млн. лв. са просрочени, основно към доставчици на медикаменти и лекарства. Но задължения има и за различни ежедневни услуги. От 2011 година например не е плащана консумацията на тока и сметката е набъбнала до 800 000 лв. Над 1 млн. лв пък са вземанията на фирмата, която се занимава с прането. Десетина кредитори вече са завели дела срещу болницата и могат спокойно да поискат обявавянето й във фалит.

Ръководството обаче е категорично, че това не бива да се допуска, тъй като в здравното заведение се лекуват пациенти от шест области на страната, и това би било фатално за здравното обслужване в цяла Североизточна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай