Сагата "Диана експрес" продължава

Сагата "Диана експрес" продължава | StandartNews.com

София. Неотдавна Министерството на културата спечели делото срещу "Диана експрес" на Максим Горанов. Това значи, че музикантите нямат право да ползват името за групата си, а само като търговската марка - примерно върху вафли. Единствено Митко Щерев може да нарече група така.

Живко Топалов, бас китарист на "Диана експрес" от началото на 80-те години, вчера изригна в отворен писмо до медиите, озаглавено "Максим Горанов ме измами".

"Следя от една година спора между Митко Щерев и бившия ми колега Горанов за "Диана експрес". Горанов постоянно употребява две фрази, които лично ме засягат и с които не съм съгласен. Първата е: "Ние от "Диана експрес". Лично аз се чувствам употребен и измамен, защото Максим не ме е питал може ли да говори от мое име. В случая той си позволява да говори и от името на още над 10 музиканти, които са участвали в първите два албума на "Диана експрес", преди да бъде поканен от Митко Щерев да свири в групата през 1980-а. След 1983 г. формацията издава още един албум, в който Горанов не участва. С това броят на музикантите, които той уж представлява, се увеличава на 15. Втората фраза, която постоянно е в устата му, е: "Имаме право да изпълняваме песните, които сме създали заедно." Певецът, пианистът и басистът от сегашната група на Горанов нямат нищо общо с хитовете на "експреса", написани от Митко. При това положение думата "ние" включва само Максим и барабанистът Цветан Банов. Сега идва ред на най-интересното! Горанов, а и Банов нямат нищо общо с "Блус за двама", "Наследство", "Есен" и "Утре". Фактите безспорно показват, че и двамата са само изпълнители на музиката на Щерев, а не създатели. Митко винаги идваше на репетиция с ноти. Налагаше се да чакаме той да разучава партията на соло китарата с Максим по слух, защото само той не беше нотно грамотен в групата. Нека феновете ни да научат най-после, че всички сола за соло китара на хитовете ни са написани от известния композитор Митко Щерев. Преди седмица "Диана експрес" свири на площада в Брацигово.

Горанов, ужасяващо е, че пианото в "Блус за двама" е окепазено от Валери Конов, който съвсем скоро беше осъден от плевенския съд за кражба на същата песен. За същото са заведени дела срещу теб и Банов. Ужасяващо е, че предлагаш на феновете на "Диана" друг певец, а не оригиналния - Илия Ангелов, който за теб сякаш не съществува. Максиме, имай мъжеството, ако пак употребиш фразата "Ние от "Диана експрес", да кажеш на хората кои сте тези "ние" с имената! Другото е заблуда, лъжа и манипулация...", завършва писмото си Топалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай