Съд за бруталните събирачи на дългове

Съд за бруталните събирачи на дългове | StandartNews.com

Лицензирането не е панацея за колекторските фирми

Галин Попов, адвокатско дружество "Попов и партньори"

- Адвокат Попов, доколко са легитимни компаниите за събиране на дългове, които със силови методи тормозят длъжниците?

- "Легитимен" означава дейността на съответната компания да бъде съобразена със закона. Що се отнася до търговската регистрация на тези компании, най-вероятно те всичките са легитимни и са регистрирани, съобразно изискванията на закона. От гледна точка на начина, по който осъществяват дейността си, това биха могли да преценяват клиентите. Защото всеки начин, който надхвърля нормалността на това да бъдеш поканен да заплатиш своето задължение, най-вероятно е намеса в такива лични сфери, в които човекът, гражданинът, компанията трябва да си потърси правата или чрез съд, или като сигнализира съответните правоохранителни органи. Но такива компании за събиране на дългове има, да, факт е. И те, за съжаление, не са една или две. Иначе лиценз за събиране на вземания няма или някакво друго въздигнато от държавата правило. Това е един свободен пазар, в крайна сметка.

- Така е, но именно заради компаниите за събиране на вземания, които действат грубо с клиентите си, не смятате ли, че трябва да има закон, който да регулира дейността им, така че при гаф да се отнеме лицензът им?

- Наказателният кодекс въздига подобно поведение като престъпно или най-малкото - като обществено укоримо. И в този смисъл не мисля, че лицензирането е някаква панацея, която ще въведе ред в нещата. По-скоро си мисля, че хората трябва да са наясно, че рано или късно за окончателното решение на подобен тип финансови спорове трябва да се обърнат към съда. А лицензирането води до друг вид усложнения - административни, до поскъпване на услугата, до повишаване на административния контрол, който много пъти не е адекватен. Въпросът не е еднозначен.

- Нима колекторите се нуждаят от етичен кодекс, както всяка една гилдия?

- Има дори такива асоциации, но това са професионални браншови организации. Колекторите все пак не са и чак такъв огромен кръг от компании, които да могат да осъществяват някакво сериозно въздействие върху пазара. Но етични правила така или иначе има и най-вероятно всяка една от компаниите, която се занимава със събирания, има такива правила. В крайна сметка името на тези колекторски организации и компании, които по нормален начин извършват събирането, не е застрашено, нито пък нещо лошо се е чуло за тях, за разлика от тези, за които говорите. В този смисъл не е редно да ги назовавам, но те са обществено известни - и едните, и другите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай