С водосвет откриха обновена онкоболница в Благоевград

С водосвет откриха обновена онкоболница в Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Отец Андон Шавулев от благоевградския храм „Въведение Богородично" отслужи водосвет преди тържественото прерязване на лентата на обновената онкологична болница „Свети Мина" в Благоевград. Ритуалът по рязането на лентата извършиха кметът на общината Атанас Камбитов и зам.-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова.

Сред официалните гости на церемонията бяха още областният управител Димитър Димитров и председателят на общинския съвет Радослав Тасков. Проектът „Ремонт и оборудване на СБАЛО „Св. Мина" Благоевград" е на стойност близо 7 млн. лв.

Според градоначалника това е най-трудният обект, реализиран от община Благоевград. Средствата бяха по Оперативна програма „Регионално развитие", а срокът за изпълнението бе 27 месеца. Осъществени са всички необходими мерки за лъчезащита, а общата обновена площ е 1235,36 квадратни метра. В лечебното заведение са доставени, инсталирани и тествани компютърен томограф и кобалтов апарат. Подобрената здравна инфраструктура е за нуждите на над 8000 пациенти в Пиринския край.

„Най-важното е човешкият живот. Този проект, тази техника означават спасени човешки животи, а те нямат цена, каза кметът. Зам.-министър Чобанова пожела по-малко пациенти на болницата и отправи апел хората да обърнат повече внимание на грижите за здравето си. Само когато имаме здрава нация, можем да чертаем хоризонти и да постигаме успехи, подчерта тя. Пациентите на болницата вече няма да се налага да ходят в други центрове в страната, които имат такава апаратура и да чакат с месеци за адекатно лечение. Ще се лекуват в модерната онкоболница в Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай