С ГЕРБ не сме семейство, за да ни сдобрява ЕНП

Божидар Лукарски, лидер на СДС

С ГЕРБ не сме семейство, за да ни сдобрява ЕНП | StandartNews.com

- Г-н Лукарски, как мина визитата ви в Англия?

- Посещението ми в Манчестър беше по покана на Дейвид Камерън и партията на консерваторите. СДС има отношения с тях от времето на Петър Стоянов. Целта беше да се запознаем с техния начин на работа. Аз представих политическата обстановка в България и Реформаторския блок.

- Консерваторите как гледат на създаването на Реформаторския блок?

- Добре, защото като дясна партия те са обезпокоени от факта, че сега няма силно дясно представителство в парламента.

- Не припознават ли ГЕРБ като такава партия?

- Не. Не мога да ви кажа защо, но изобщо не стана дума за ГЕРБ. Не усетих интерес на консерваторите към партията на г-н Борисов.

- Тази седмица ДСБ обяви, че ще започнат разговори за формирането на коалиция между партиите в РБ. Готови ли сте за тази стъпка?

- Да, ние сме говорили за започването на подобни разговори. Но засега те ще са консултативни. Решението за участие в коалиция ще се вземе от Националния съвет на СДС през октомври.

- Как гледате на една по-смела идея, която артикулира "Синьо единство" коалицията да прерасне в единна партия?

- Твърдо мога да кажа, че тази идея се споделя само от "Синьо единство" на този етап. Ние в СДС сме за участие в коалиция, но със запазване на идентичността на партиите.

- В средата на месеца предстои среща на Реформаторите и ГЕРБ с ЕНП, какво очаквате да се случи?

- Все още няма официална покана от ЕНП. Следващата седмица ще обсъдим дали изобщо ще отидем и в какъв формат. В СДС смятаме, че не можем да откажем такава среща - все пак това е някакъв диалог, който сега ние с ГЕРБ нямаме.

- Смятате ли, че ЕНП ще се опита да ви сдобри с ГЕРБ и да наложи някаква форма на сътрудничество?

- "Сдобряване" и "разделяне" са термини от семейството, а ние никога не сме били едно семейство с ГЕРБ. Те си имат техен път, ние наш.

- Предполагам, че сте следили вота на недоверие. Държаха ли се адекватно управляващи и опозиция?

- Управляващите по принцип не се държат адекватно, особено съдейки по поведението на "Атака". Но смятам, че след като опозицията е предизвикала вот на недоверие, трябваше да го брани, както и направиха в крайна сметка. Не трябваше обаче да се стига до там, че да не участват в кворума два пъти подред.

- Дали "Атака" е консултирала разходката си до Брюксел с ДПС и БСП?

- Мисля, че е нейно решение, което целеше да покаже не само на ГЕРБ какво е значението на "Атака", но да даде жълт картон и на БСП и ДПС. Те искаха да покажат, че без участието на "Атака" в тази коалиция не може да бъде взето нито едно решение в парламента.

- Подкрепата за Реформаторите расте, на какво се дължи според вас?

- Предишните проучвания бяха правени преди влизането на СДС в РБ, с нашето присъединяване чисто математически скачат процентите. От друга страна новият начин, по който се формира политиката в блока с широко гражданско участие, води до оптимизъм сред избирателите и в частност на дясномислещите.

- Как ще отговорите на критиките, че вашият блок е механичен сбор на всякакви формации - центристки, леви, не само десни?

- Това са критики на хора, които непрекъснато разсъждават по посока коалиция. Аз не изключвам възможността РБ да продължи да съществува като гражданско обединение, а в коалицията да влязат част от сегашните партии. Когато говорим за коалиция, нека видим и европейския пример. В Германия и Австрия се върви към широки коалиции, които да управляват. Този пример трябва да е възможен и за България.

- Бойко Борисов поиска подкрепа от РБ за връщането на параграф 12 в закона за досиетата, ще му я дадете ли?

- Това е изключително притеснителен текст и СДС ще направи дебат, за да запознае цялото общество с проблема. Връщането на забраната за разсекретяване на досиетата на определни хора е опит за реваншизъм от страна на сегашната власт към предишната. Това обаче ще взриви националната ни сигурност и ще доведе до връщането на компрометирани фигури.

- В Манчестър коментирахте ли притесненията на англичаните от очакваното отваряне на трудовия им пазар за българи и румънци?

- Да, това беше една от основните ни теми. Те знаеха, че по-големият проблем идва от Румъния, а не от България заради по-голямото население на северната ни съседка. Заедно стигнахме до извода, че този проблем за България малко се преекспонира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай