С пари от хазарта! Програма учи младите да бъдат активни

Целта е непрекъснато обучение и здравословен начин на живот

С пари от хазарта! Програма учи младите да бъдат активни | StandartNews.com

Стимулиране на креативността на младите хора и включването им в проекти, свързани със здравословен начин на живот, спорт и туризъм - това е голямата цел на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.). Тя се реализира от Министерството на младежта и спорта.

Програмата е създадена, за да предпази младите хора от вредни зависимости, давайки им нова перспектива за непрекъснато обучение и развитие. 

Програма е специално насочена към младите на възраст от 15 до 29 години, особено онези от тях, които нито учат, нито работят. 

Според чл. 10а от Закона за хазарта, организаторите на хазартни игри са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение за всеки издаден лиценз.

Приходите постъпват по бюджета на Националната агенция за приходите и се предоставят чрез трансфер по бюджета на Министерството на младежта и спорта. По бюджета на Министерството на младежта и спорта се предвиждат и разходват средства за финансиране на одобрени проекти за младежки дейности.

Дейностите по Програмата са насочени изцяло в полза на младите хора от 15 до 29  г. без ограничение на пол, етническа принадлежност, социално-икономическо положение и други характеристики. Програмата цели насърчаване  на тяхното активно включване, инициативност,  информираност, неформално образование и  обучение, учене през целия живот, иновативност, творчество, солидарност и  съпричастност.

Една от основните цели на програмата е стимулиране на креативността на младите хора по проблемни теми от изключителна важност за съвременното общество във всички области, като превенция на рисковото поведение и различните форми на зависимости, опазване на околната среда, стимулиране на здравословния и природощадящ начин на живот, опазване на културно-историческото наследство.

С цел ангажиране на младите хора с опазването и популяризирането на културното наследство е и един от одобрените проекти - "Непознатото богатство на България".

Участието на младите хора в проекти по Програмата ще разшири техния опит и умения за приобщаване към ценностите на гражданското общество, науката, културата, изкуството, предприемачеството, здравословния начин на живот и спорта, както и ще създаде  благоприятна среда, в която младите хора да разгърнат потенциала си и да имат своите допълнителни лични постижения.

Това ще спомогне за предотвратяване на противообществени прояви и рисково поведение сред младежта в страната. 

Основен приоритет на Програмата е създаване на благоприятни условия за младите българи да се развиват и израстват така, че да достигнат визията "Способни, ангажирани и  овластени млади хора, готови да развиват своя пълен потенциал и съзнателно да допринасят  за развитието на Република България в контекста на европейското семейство и глобалния свят".


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай