Русия проговори за Съветската армия, припомни "кафявата чума"

По силата на договора ни за приятелство, страната ни трябва да опазва военните паметници

Русия проговори за Съветската армия, припомни "кафявата чума" | StandartNews.com

Руското посолство у нас припомни в своя позиция, че по силата на договора ни за приятелство, страната ни трябва да опазва военните паметници, а демонтирането на Паметника на съветската армия в София би било "опит за пренаписване на историята" и омаловажаване ролята на съветските войници и българските герои, дали живота си в битката с "кафявата чума".

"Във връзка с появилите се публикации в медиите и коментарите на редица български държавници относно инициативата за демонтиране на Паметника на съветската армия в София, за пореден път бихме искали да напомним, че този паметник е обект на обща история на Русия и България", написа ведомството на Елеонора Митрофанова във Facebook.

"Изхождаме от факта, че посегателството върху мемориала, увековечаващ паметта на загиналите в борбата срещу нацизма, не е нищо повече от опит за пренаписване на историята на Втората световна война и омаловажаване на ролята не само на съветските войници, но и хиляди български герои, дали живота си в битката с "кафявата чума", се казва още в позицията.

В позицията се казва още:

"Обръщаме внимание на необходимостта българската страна да спазва задълженията си за опазване на военните паметници в съответствие с разпоредбите на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. (чл. 14) и Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България относно Сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г. (чл. 10).

Убедени сме, че спазването на буквата и духа на тези споразумения е не само задължение на страните, но и морален дълг на една цивилизована държава по отношение на паметта на хилядите загинали борци срещу нацисткото зло".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай