Родилка и бебе издъхнаха

Проверки в болниците в Габрово и Плевен, търсят къде е заразата

Родилка  и бебе издъхнаха | StandartNews.com

Габрово/Плевен. Две болници не успяха да спасят родилка и бебето й. Новороденият Александър и майка му - 30-годишната Десислава Манолова, си отидоха въпреки усилията на дузина лекари от Габрово и Плевен. А сега семейството се кани да съди медиците.

Деси постъпила в болницата в Габрово на 12 септември в 9.50 часа заради преносване. Терминът й бил 9 септември, но бебето не искало да излезе. Докторите допуснали, че може би е грешно изчислен, затова решили да я задържат две седмици в болницата. "Манолова е била на легло в болницата, правени са й няколко вливания, обаче нямало никакво разкритие", обяснява директорът на болницата д-р Нели Савчева. До 25 септември Десислава е била в добро състояние, същия ден й направили специален тест с вливания, който да установи състоянието на бебето. Повторили го три пъти. Тук версиите на семейството на Деси и на д-р Савчева се разминават. Според близките на Манолова, това не били

никакви тестове, а вливания, с които да предизвикат раждане

Свекървата на Манолова Снежана Иванова дори се оплака, че едва й поставили абоката - първо й спукали вените на едната ръка, после се подула и втората. Затова и съпругът на Деси - Станислав, тичал за мехлеми, които да облекчат болките й.

В 19.20 часа на 25 септември дежурният лекар прегледал Манолова и установил, че е с 38,3 градуса температура и състоянието й се влошава. Раждането обаче започнало по естествен път и на 26 септември около 13 ч. се родило бебето. "Обади ми си в 13.30 ч. и ми каза, че има момченце - 3,6 кг, кръстила го Александър, но имало някакъв проблем", разкри пред "Стандарт" свекървата Снежана. "Каза ми, че не може да говори много, защото диша трудно. Но не и че има температура - може би за да не ме тревожи. Аз се грижех за другото внуче Иванина, което й е първо дете и сега е на 4 годинки", разказа още свекървата. Само 9 часа по-късно бебето, което е било в тежко депресивно състояние, починало. Според шефа на болницата в Габрово причина за смъртта е тежък аспирационен синдром, настъпил от страданието на плода непосредствено преди раждането. Според роднините на семейството

детето се е удавило в околоплодните води

В същото време състоянието на Деси продължавало да се влошава въпреки трите антибиотика, които й давали. Прехвърлили я в реанимацията в тежко общо състояние. Направили й скенер и установили "разгърнато септично състояние със засягане на бял дроб". Роднините се събрали в болницата, молели се за чудо. "Попитах ги имало ли е изнудване от лекари. Всички казаха, че такова нещо не е имало и никой не им е искал пари за раждането", каза още шефката на болницата д-р Нели Савчева по повод слуховете, че са ги натискали за рушвет.
В това време медиците от Габрово провели консултация с проф. Радко Радев, началник на Клиниката по анестезиология, интензивно лечение и реанимация в университетската болница в Плевен. Професорът отишъл на място да я консултира, преди да бъде прехвърлена, твърдят негови колеги. Той дори придружил линейката до Плевен, научи "Стандарт". Деси е докарана в тяхната клиника в изключително тежко състояние, твърдят неофициално медиците. Оттам категорично отказаха да се ангажират с диагноза за състоянието й. Деси издъхнала на 4 октомври след почти едноседмичен престой в реанимацията. Шефът на клиниката проф. Радко Радев не бе открит за коментар на трагедията вчера. Според секретарката му той отпътувал в чужбина за участие в медицински форум. Подобно на габровските си колеги, ръководството на плевенската болница запази мълчание под предлог, че се чакат данни от аутопсията и по случая се води следствие. Според пресаташето била назначена и проверка от здравното министерство (МЗ).
Тежък сепсис е убил Деси, това знаят близките й. Причината за инфекцията е

метицилин-резистентен стафилокок, открит в кръвта й

Заразяването може да е станало както в болницата, така и по време на свижданията, според шефката на габровската лечебница. "Не искам да се оправдавам или да защитавам който и да е, преди да излезе цялата проверка по случая. Целият персонал, който е имал досег с родилката, е дал писмени обяснения за действията си. Освен това в болницата тече проверка от РЗИ, от МЗ и от агенция "Медицински одит", каза д-р Савчева. Правят се и изследвания в самото родилно отделение, за да стане ясно дали заразата не е от там. Според д-р Савчева родилката е била със скоротечно протичаща пневмония. Сигурно е, че Десислава е приета напълно здрава.

Близките й искат съд

Не казват на 4-годишната Иванина, че вече е сираче

Десислава Манолова е от град Попово, но живее в Габрово със съпруга си Станислав. Издъхалата родилка е с висше образование. Работила в габровската фирма за текстил "МАК". Станислав е категоричен, че ще съди болницата.

Деси е била погребана в неделя в родното си Попово - така пожелали родителите й. Първото дете на семейството - малката Иванина, още не е научило за трагедията, призна баба му Снежана. Детски психолози са й препоръчала да не казва нищо на момиченцето, поне на този етап.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай