Резултати. Ужасяващи данни за българското население

Нацията ни продължава да се топи

Резултати. Ужасяващи данни за българското население | StandartNews.com

Населението на България се е стопило рекордно - с близо милион души за 10 години. Това отчетоха от Националния статистически институт (НСИ) като резултат от Преброяване 2021. Спрямо 2011 в момента в страната живеят с 844 000 българи по-малко. 6 520 000 души е населението на страната към 7 септември 2021 г.

"Това намаление между 2011 г. и 2021 г. е най-голямото регистрирано от всички досега. С 844 000 души е намаляла страната. По-голяма част от това намаление (53%) се дължи на негативните демографски тенденции, по-голяма смъртност, отколкото раждаемост, и отрицателният естествен прираст, а също и на хора, които са напуснали страната и не са се върнали", заяви директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" Магдалена Костова.

Негативен е и обратът в структурата на населението, който показва устремно застаряване. Докато при предишното преброяване преди 10 години младите хора са били повече от възрастните, сега е точно обратното.

По отношение на структурата по пол няма промяна, съотношението жените да са малко повече от мъжете се запазва - 52% са представителките на нежния пол, 47% държи силният пол.

Продължава да расте градското население - 74% от българите живеят в градовете, сочат данните на НСИ.

 Преброени са над 2 813 000 домакинства. Средно в едно домакинство живеят по 2.3 лица. Децата намаляват.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай