Ревизоро: 8 язовира в страната преливат

Той обвини кметовете, че не стопанисват добре

Ревизоро: 8 язовира в страната преливат | StandartNews.com

Осем преливащи язовира има в момента в страната поради силното снеготопене, 4 се чака да прелеят, но се освобождава обем. От тях нито един не е опасен, стремежът е да влязат в реките. Това обясни пред бТВ министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизиро.

Той обаче не пропусна да отбележи, че всеки язовир, който е пълен, е потенциално опасен. По тази причина трябва речните корита да са чисти, не всички кметове и областни управители обаче са заинтересувани да го правят.

Има язовири, които преливат целогодишно - "Струма" при Кърджали, във Велико Търново - "Йовковци", "Камчия" прелива, проблемът е с екипите и чистенето.

Пишат се предписания на кметове, те обаче казват - "Нямаме пари". Снегът тръгва обаче и да се обяснява, че са писани писма, вече е късно", обясни още министърът.

"Камчия е пълна, прелива в язовир и ще има вода за 4 години, както и за промишлеността за Девня, така и ще има питейна вода за всички. "Жребчево" е качил 300 000 млн., на 360 ще бъде спрян и ще се изпуска през ВЕЦ-ове, за да има за следващите две години вода", добави Ревизоро.

Подробната справка: Язовир "Христо Смирненски" е пред преливане, "Среченска бара" е пред преливане, язовир "Тича" - за 4 г. има вода питейна, "Камчия" - прелива, "Ясна поляна" е пред преливане, "Асеновец" край Сливен има вода за две години, "Студена" е изпразнен - държи се на 20 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай