Религиите са мост, а не оръжие

Религиите са мост, а не оръжие | StandartNews.com

Негово Високопреосвещенство митрополит Теодосий (Аталла Хана) e религиозният покровител на Велик Приорат България в Светите земи - Севастийски митрополит в Православната църква на Йерусалим. Гражданският проект на Негово Високопреосвещенство минава през Ордена на Тамплиерите, същевременно той има програма, свързана със Светия синод и с българския патриарх. Митрополит Теодосий направи църковна проповед, изнесе света литургия в "Св. Александър Невски", благославяйки целия български народ и всички християни. Основният акцент на посещението му бе изнасянето на цикъл лекции пред българската общественост, дипломати и представители на страните от Близкия изток.

- Ваше Високопреосвещенство, каква е целта на визитата ви в България в тези размирни за света времена?

- България за мен е една приятелска страна, българският народ е изключително добронамерен и приятелски народ. Въодушевени сме за сътрудничество с БПЦ, с която ни свързват много стари традиционни връзки на първо място - единната вяра, братството и задълбочените християнски взаимоотношения. В България съм по покана на Центъра за близкоизточни култури, с директор д-р Мохамед Абуаси, и от Българо-арабския културно-информационен център, за да говорим за християнството като цяло, за да разгледаме проблемите на християните в Близкия изток и в други места, подложени на терор и тормоз.

- Йерусалим е светилище и център на трите основни религии. Какво е вашето обяснение за религиозните конфликти, разрастващи се напоследък?

- Йерусалим е исторически, древен и свят град, който носи в себе си цялата история на човечеството. Свещен град на трите основни религии - юдеизма, християнството и исляма. Конфликтите между народите в региона не са религиозни. Религиите не се сражават една с друга. Те обслужват интересите на човечеството и хуманността. Смятам, че Йерусалим трябва да се превърне от град на конфликтите и размириците, в град на любовта, разбирателството и мира. За мен не съществуват религиозни конфликти, а само политически, които се прикриват зад паравана на религиите си.

- Появата на "Ислямска държава" за вас е "война на цивилизациите" или "война на религиите"?

- Като представител на православната християнска църква в Йерусалим категорично съм против фанатизма и радикализма. Ние, християните, дълбоко осъждаме всяко едно агресивно, радикално и екстремистко деяние, което се извършва в името на религията, защото сме убедени, че съществуващите религии са именно с цел да служат като мост между събратята си, а не да бъдат оръжие в ръцете на хората. За голямо съжаление сме свидетели как използват религията като меч, за създаване на изкуствени раздори между народите. Що се касае до "Ислямска държава", както и други групировки с подобен характер като "Ал-Нусра" те са терористични, крайни, фанатични и изостанали по разбиранията си групировки, имащи за цел пълното унищожаване на всички човешки и цивилизовани ценности. Именно тези крайни групировки не вярват в нищо, не вярват в живота, не вярват в добродетелите, не вярват в човешките ценности, не вярват в демокрацията, не вярват в държавността, не вярват в цивилната мирна държава, те си знаят само едно: клането, убийствата, терора, и не разбират от друг език освен от езика на насилието . ИД е едно изключително опасно явление за цялото човечество. Не е достатъчно да се борим с тях директно, с военни противодействия, но и посредством пояснения и пропаганда в училищата.

Необходимо е да се направи една мащабна образователно-разяснителна кампания, за да се покаже и да изпъкне истинското лице на тези организации. "Ислямска държава" трябва да бъде спряна и ликвидирана! В Сирия имаме над половин милион християни, които напуснаха страната си, в Ирак те са един милион. ИД има за цел не само да унищожи християните, но и всеки, който не споделя идеологията им.

Дори ако срещу тях стои мюсюлманин, но несподелящ техните възгледи, те го убиват, обезглавяват, измъчват по най-жесток начин. ИД върна страните от Близкия изток десетки години назад. Тяхна цел е пълното заличаване на арабската нация, разрушаване на арабските страни, затриване на народите им и техните ценности.

- Вие, като висш духовник, как виждате разрешаването на проблема с радикалния ислям и спасяването на света от глобалната ислямизация?

- Кой създаде ИД, "Ал-Нусра" и другите терористични екстремистки организации? Кой ги финансира и поддържа? Кой ги въоръжава? Смятам, че е създадена коалиция от редица западни държави в подкрепа на тези екстремистки организации. Ако САЩ или Западът искаха действително да унищожат ИД или "Ал-Нусра", отдавна да са го сторили! Западните държави трябва да се почувстват отговорни за всичко това, което става, да осъзнаят опасността явлението, наречено - крайни екстремистки групировки. Защото това ще излезе извън пределите на Сирия и Ирак и ще плъзне по света.

Трябва да бъде създадена работна програма по ликвидирането на ИД. "Ислямска държава" е враг на цялото човечество, но преди всичко е най-големият враг на самия ислям! Мюсюлманите от цял свят трябва да се размърдат! И евреите трябва да се размърдат! Всеки един от нас не трябва да гледа спокойно и безразлично на това, което става. Цялата световна общественост трябва да се събуди в името на спасяване на човечеството от тази зловеща катастрофа!

- Какъв е моделът за опазване на християнските ценности?

- Преди всичко трябва да се обърнем към Светата Библия. Трябва да се обърнем към учението на Пророка Иисус Христос, който ни призова всички да бъдем човечни. Необходимо е да се обърнем към моралните и семейните ценности. Днес трябва да се стремим към създаването на цивилна демократична държавност - нито мюсюлманска, нито юдейска, нито християнска. Демократична държавност, която да уважава всички религии, всички етноси и култури. Само такава демократична държавност ще реши проблемите на целия Близък изток.

- Християнският свят отпразнува най-светлия си празник Рождество Христово. Какво ще пожелаете на българския народ за Новата 2015 година?

- Искам да честитя на българския народ Рождество Христово и да поздравя всичките си братя и сестри с настъпващата Нова година. В България се чувствам сред братски народ, сред своето семейство. Пожелавам на България процъфтяване, просперитет и благоденствие, а на българския народ да брани и опази духовните, морални и човешки ценности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай