Реклама на „София прайд“ предизвика прокурорска проверка. Причината

Разпитани са част от организаторите и еднополова двойка

Реклама на „София прайд“ предизвика прокурорска проверка. Причината | StandartNews.com

Разпити на еднополови двойки и на част от организаторите на "София прайд" в полицията по прокурорска проверка, съобщава бТВ.

Поводът е сигнал до държавното обвинение, че реклами със снимки с еднополови двойки и децата им насаждат, "сексизъм и еднополовото семейство като висша ценност".

"Нашето семейство кани вашето на София прайд". В рекламна кампания под този надслов се включва и семейството на Галина, Елена и двете им деца през пролетта. Снимката им е на билбордове из столицата. А вчера ги викат на разпит в СДВР.

„Питаха ни основно дали нашите деца са в риск“, обясни Елена Генова.

 

„Трябваше да даваме обяснения защо сме го направили. Винаги се съобразяваме с тяхното желание или липса на желание“, каза Галина Георгиева.

Част от организаторите на прайда също са давали обяснения. Казват, че междувременно част от билбордовете в кампанията са станали обект на вандалски актове.

Сигналът до прокуратурата е от Инициативния комитет за свикването на референдум за забрана на джендър идеологията в училищата.

 

„Върховният тълкувател на Конституцията се е произнесъл какво е семейство. Не може да съществуват семейства във вида, в който се рекламират на плакатите. Това е нарушение на обществения ред“, заяви съпредседателят на инициативния комитет адв. Владимир Шейтанов.

От Софийската районна прокуратура посочиха, че проверката е по сигнал, подаден през юни: "Въз основа на законовите си правомощия, прокуратурата е длъжна да назначи проверка, тъй като в сигнала се излагат данни за евентуално извършено престъпление".

„Ще разпитват нашите деца, които са много щастливи, обгрижени деца, а в същото време децата, които са в истински риск - тези семейства сякаш остават извън обсега на светлината“, добави Галина Генова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай