Реформаторският блок има таван от милион гласа

Личните вражди може да провалят за пореден път десницата

Реформаторският блок има таван от милион гласа | StandartNews.com

Потенциалът на Реформаторския блок е около и над един милион избиратели. Прогнозата ми обаче не е основана на това, че в момента влизащите в блока десни партии имат толкова много симпатизанти. Може да е така, но до момента не е направено социологическо проучване, за да знаем със сигурност. 42% от всички избиратели в страната обаче се декларират като симпатизанти на дясноцентристкото пространство. Това означава, че тази политика получава подкрепата на близо 2,5 млн. души. Още по-интересното е, че тези хора са сред най-активните социални прослойки. Те са в младежка и средна възраст. Хора, за които аз казвам, че, от една страна, ще раждат нашите внуци, а, от друга страна, ще плащат нашите пенсии. Т.е. това е онази част от обществото, на която всички ние, искаме или не искаме, трябва да разчитаме за в бъдеще. От тези избиратели повече от 1 млн. гласуваха за ГЕРБ на последните избори.

Всичко зависи от това как Реформаторският блок ще бъде представен в публичното пространство. Това е големият проблем. Тези гласове могат да бъдат разпилени, могат да бъдат отблъснати и привържениците им да не отидат да гласуват. Затова смятам, че формациите вдясно имат голям потенциал. Когато казах, че те могат да се изравнят с ГЕРБ, имах предвид резултата на партията на Бойко Борисов от последните избори. Ако съберете гласовете на десните партии от последните избори, ще видите, че са получили над 300 хил. гласа. Ако бяха направили преди изборите тази живителна промяна, която направиха сега, със сигурност щяха да стигнат поне до половин милион. А каква е живителната промяна? Да се сменят старите лидери, да излязат нови млади лица. Да се покажат обединени и силни, а не разединени и каращи се за листите. Това търсят младите образовани хора, които искат да тласнат България напред. Да ме прощават БСП и СДС, но те не владеят езика на тези хора, за да могат да общуват с тях. Те са друга класа и нямат път към техните сърца. Това е истината. Затова тези хора дори в августовските горещини продължават да излизат на улицата, защото не искат да се примирят с това, че страната е лишена от перспектива. За да спечели подкрепата на младите хора, Реформаторският блок трябва да покаже новото си лице. Да докаже, че не е зависим от старите лидери. Един от основните упреци към Радан Кънев е, че той е продължение на ръката на Костов. Аз знам, че живеем в общество на прекалено мнителни хора, които непрекъснато търсят под вола теле и в този смисъл съм склонна да повярвам, че г-н Кънев е един способен млад човек, който иска да се докаже. Фактът, че десницата тръгна към обединение, е наистина един много силен ход и така трябва да продължи.

Нека да сложат на преден план идеята, че младите активни хора на тази страна търсят един символ на обединение. По никакъв начин да не допускат лични вражди. В България не се забелязват ценности. Има "партията на този" и "партията на онзи". Както се казва, има глава на кмет, ама няма село за него. Трябва интересът на избирателите да е на първо място и да се направят всички възможни лични отстъпки, за да се покаже, че може да се работи за хората. За мен това е пътят. Трябва да имаме предвид, че новите лица тепърва трябва да печелят доверието на избирателите. Голяма част от българите още нямат представа кои са те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай