Реформаторите са ахилесовата пета на това управление

Реформаторите са ахилесовата пета на това управление | StandartNews.com

Задължителното гласуване погазва конституцията и противоречи на европейските практики

Нямам фикс идея да бъда председател на ДПС, казва Рушен Риза

На Запад се провалиха в интеграцията на мюсюлманите

Коалиционните партньори изглеждат като съдружници по неволя

Спиране на поръчки само заради политически внушения ще окаже негативно въздействие върху бизнес климата

- В каква кондиция е ДПС според вашата преценка след многобройните ви срещи в цялата страна?

- През последните няколко месеца имах възможността да обиколя почти цялата страна, присъствах на общински и областни конференции на партията и мога най-отговорно да заявя, че структурите на партията ни са в кондиция, няма нито брожения, а камо ли отлюспвания на цели организации. Местните, общинските и областните конференции протичат под засиления интерес на нашите членове и симпатизанти, като изразяват подкрепата си за почетния председател д-р Ахмед Доган и водената от ДПС политика.

- Има ли шанс Ахмед Доган да се завърне начело на оперативното ръководство на партията на националната конференция на 24 април?

- Областните конференции изразяват общото мнение на всички наши членове - нашият естествен лидер е д-р Ахмед Доган. Той е създател на ДПС и желанието на нашите структури и симпатизанти е разбираемо - все пак става дума за най-добрия политик на прехода. Той е лидерът в нашите умове и сърца.

- Вие бихте ли се включили в състезанието за председателския пост?

- Има близо месец до 9-ата национална конференция на ДПС, но самата дата на форума не изчерпва събитието - това е процес - така функционира една сериозна партия, каквато е ДПС. Персонално аз нямам фикс идея да бъда непременно председател, още по-повече че във философията на партията е заложено колективното начало, което включва и оперативното управление на партията.

- Към момента разполагате ли вече с информация за санкции от страна на Турция към знакови лица на ДПС и лично към вас като съпредседател на партията?

- Само преди няколко дни приключи нашето посещение в Република Турция. Аз също бях в състава на делегацията, както и съпредседателят Четин Казак, народният представител Ердинч Хайрула, кметът на община Кърджали Хасан Азис и категорично заявявам, че не срещнахме никакви трудности при визитата. Проведохме среща включително и във Великото национално събрание на Турция (Меджлиса). Така че тези твърдения за някакъв забранителен списък или санкции са в сферата на инсинуациите. Видяхме на място, че спекулациите, които се правят по адрес на ДПС през последните месеци в южната ни съседка, не отразяват мнението на цялото политическо и обществено пространство. Само преди около десет дена наши представители бяха на срещи с изселнически организации, които също делегираха подкрепата си спрямо ДПС. Разбира се, че има няколко изключения, но това не ни притеснява. Ние нееднократно сме заявявали,че държим на добрите междусъседски отношения с Турция и е напълно нормално да изпитваме сантимент в тази посока.

- При посещението си в Турция се срещнахте с представители на основната опозиционна сила Републиканската народна партия и с Партията на националното действие, а не с управляващата формация. Какво е вашето отношение към управлението на Реджеп Ердоган?

- Отворени сме за контакт и диалог с всички политически сили в Турция. Ние сме националноотговорна партия с много голяма тежест в семейството на европейските либерали и като такива ние действаме с еднакъв аршин към всички политически субекти както в страната, така и извън него.

- Каква е позицията на ДПС за задължителното гласуване?

- В ЕС задължително гласуване има само в три страни - Белгия, Гърция и Люксембург и кантона Шафхаузен в Швейцария. От 500 милиона души в ЕС, приблизително за 22-23 милиона души гласуването е задължително, което е около 5%. Мисля, че трябва да се придържаме към общоприетите европейски практики, а не към противоречивите. Задължителното гласуване противоречи на конституцията и даже да бъде прието, ще бъде отменено от Конституционния съд. Ясно и точно е записано, че гражданите имат право да избират, а не става въпрос за задължение!

- След атентатите в Брюксел, Париж, Истанбул и Анкара като че ли въпросът за сигурността стана особено болезнени?

- Безспорно тероризмът е бичът на 21. век. Чрез атаките в Анкара, Истанбул, Брюксел, а и преди това в Париж терористите постигнаха своите цели - всяване на смут, на страх и на несигурност в обществата и намаляване на доверието в институциите, както тези на Европейския съюз така и на отделните държави. Те не подбират своите жертви - те са и християни, и мюсюлмани, това не са престъпления, насочени срещу определена група от хора, а са насочени срещу човешките ценности. Друга много важна цел на тези организации е именно да предизвикат, даже и да противопоставят хората на религиозна основа в мултикултурните общества. Чрез тези актове на тероризъм се засилват антиислямските настроения, дава се поле за изява на крайнодесни организации, за съжаление това рефлектира и върху обществено-политическия живот в България. Именно тук е ролята на ДПС. Спомнете си навечерието на 90-та година, каква бомба тиктакаше в обществото и именно основаването на ДПС отпуши недоволството сред малцинствата в България. Те получиха своето политическо представителство, върна им се доверието в самата държава, която беше ерозирала вследствие от Възродителния процес. Нашият курс на поведение на либерална партия също спомогна за изграждането на такива ценности в самите хора. Говори се за най-различни видове ислям: радикален, салафитски, уахабитски и т.н., но ислямът в България се различава от всички тях: такъв вид ислям няма да срещнете нито по улиците на Лондон, нито в Париж, камо ли в Брюксел. В Европа се говори, че са отгледали поколение от терористи, не, те просто не са ги интегрирали в обществото, това, което постигнахме ние в лицето на ДПС.

- Къде минава тънката граница между помощта към бягащите от военни конфликти, уважението към различния и опазването на традиционните европейски ценности и права?

- Прекалено много се спекулира по тази тема. Искам да подчертая, че терористичните атаки в Париж и Брюксел не са организирани от бежанци, а от емигранти вече трето поколение граждани на съответните страни. Всички политици, всички медии, обществени личности трябва да бъдат изключително внимателни в своите действия и изказвания, защото настроенията от тези варварски актове индиректно рефлектират върху бежанците, защото се създава негативен образ във възприятията на европейците. Трябва да се засили международното сътрудничество и солидарност и да се протегне ръка към тези, които наистина са бежанци.

- Стабилно ли е управлението в България? Колегата ви Мустафа Карадайъ прикани Бойко Борисов да подаде оставка, бихте ли се включили към този призив? Има ли вероятност да се стигне до предсрочни избори?

- За да отговорим на този въпрос, нека се върнем към генезиса на тази коалиция. Тя се състои от четири партии, които са с противоречив генетичен код. Те изглеждат като съдружници по неволя, даже като един фиктивен брак основната цел на която е само и единствено задържането във властта. Злоупотребява се и с думата стабилност. За съжаление през последните няколко месеца в медиите се лансира идеята, че самото просъществуване на тази коалиция само по себе си е стабилност. Стабилността в едно управление не трябва да се свежда само до това, че да има там някаква власт и да няма нужда от предсрочни избори, а в политиките, които води. Именно нестабилността на тази коалиция е причината ДПС да подкрепя някои политики от национално значение. Вероятността от предсрочни избори е голяма и е най-доброто решение за изход от настоящата ситуация.

- Трябва ли министър Петър Москов да подаде оставка след решението на КС и лекарските протести? Кой друг министър трябва да си ходи според вас?

- Ние от парламентарната група на ДПС нееднократно сме заявявали нашата позиция по отношение на министър Москов, а тя е категорична - оставка! Въпросът не е в това дали трябва да си ходи някой министър, а не е ли е време да си отиде цялото правителство.

- Не се ли променя оценката ви след излизането на ДСБ в опозиция?

- Мисля, че въпросът за стабилността на управлението е в пряка зависимост и с този въпрос. Ахилесовата пета на това управление са реформаторите. Основните проблеми в коалицията са свързани с диспропорциите по отношение на електоралната им тежест и консумирането на властта. Не на последно място е и шизофренното им поведение, което поражда безсмислици като "опозиция във властта". Не знам как да го определя, най-малкото е трагично.

- Одобрявате ли решението на правителството да спре редица обществени поръчки?

- Нека да има по-строг контрол по отношение на обществените поръчки, но едностранното им спиране само на база политически внушения ще окаже негативно въздействие върху бизнес климата в България и може предизвика редица въпросителни пред бъдещите инвеститори. Не е изключено да е свързано с проблеми във финансовото им обезпечаване. Същевременно по медиите излезе информация, че една от спрените обществените поръчки вече е възобновена, но почти на двойна цена. Надявам се и другите да не бъдат сполетени от същата съдба.

- Какви законодателни актове готви ДПС?

- Съвсем скоро инициирахме промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, с които осигурихме много по-добра защита на тютюнопроизводителите. Наясно сме, че това не решава проблемите на сектора, но ние ще продължим да работим в интерес на тези хора. От няколко години насам се борим да премахнем забраната за агитация на майчин език по време на избори, а годината отново е изборна - предстоят президентски избори. Една забрана, която е в противовес с духа и ценностите на ЕС и сме единствената страна, в която има подобна забрана. Ще инициираме законодателни промени в Изборния кодекс, които да премахнат това недоразумение. По отношение на този въпрос много активно работят нашите евродепутати, внесена е петиция в Европейския парламент, която ще бъде разгледана на второ четене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай