Разследване: Пеевски не е бил директор на офшорката Felina Trade

Регистърът на офшорните дружества в Британските Вирджински острови е напълно публичен

Разследване: Пеевски не е бил директор на офшорката Felina Trade | StandartNews.com

В понеделник стана ясно, че в досиетата „Пандора Пейпърс“ фигурира и името на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Според българския партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ - сайтът bird.bg, оглавяван от Атанас Чобанов, Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които нямало никаква следа в подадените от него имуществени декларации, пише Труд бг.

За едно от дружествата - Felina Trade & Investment Inc., регистрирано на Британските Вирджински острови, Чобанов твърди, че в един от документите, с който се потвърждава смяна на собственост на дяловете в дружеството през 2013 г., като директор е посочен Делян Пеевски.

Изводът който се прави е, че щом това е така, то депутатът е бил в така наречената „несъвместимост“, тъй като според правилника на Народното събрание депутати не могат да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. За останалите две дружества - Verum International Limited, регистрирана на Сейшелите и IGWT Limited с регистрация в Дубай, се заявява, че също не са намерили място в подаваните от Пеевски декларации пред Сметната палата. 

Още същия ден Делян Пеевски разпространи до медиите изявление, в което заяви, че информацията за недекларирани от него офшорни дружества е невярна и заподозря, че зад тези инсинуации стои кръгът „Капитал“.Според Пеевски въпросните офшорни дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което има пряко участие и което надлежно е декларирано, а в допълнение, тези фирми никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки.

Следва да се има предвид, че публичните личности, каквито са и народните представители, са задължени да подават декларации пред Сметната палата за притежаваното от тях пряко дялово или акционерно участие в търговски дружества, но законът не ги задължава да декларират непряката си собственост – т.е. дъщерните дружества, за какъвто случай очевидно става въпрос.

Същевременно Пеевски посочи, че никога не е бил и в несъвместимост за заемана длъжност, както и че няма да коментира „неподписани листи, представяни като „документи“ – като вероятно визира публикувания в сайта „bird.bg” неподписан сертификат от 2013 г. на фирмата Felina Trade & Investment Inc., регистрирана на Британските Вирджински острови, в който е попълнено само името на Делян Пеевски.Негов подпис, както и на останалите двама директори, няма.

Няма подписи на регистратор, нотариус или друго длъжностно лице, каквито би следвало да има на всеки валиден сертификат.Това обаче по никакъв начин не пречи на Атанас Чобанов да отправи внушението, че Пеевски е бил в несъвместимост със заеманата длъжност и не е можел да декларира, че не заема управленска длъжност в търговско дружество.

Нещо повече, като по команда изведнъж цялата държавна машина се задейства и Пеевски се оказа привикан в ДАНС още на следващия ден, а НАП и КПКОНПИ обявиха, че започват проверки. Дори президентът Радев се изкуши да коментира случая и в условията на предизборна кампания не пропусна за пореден път да атакува правоохранителните органи и институциите.

Справка на „Труд“ обаче показва не само, че „разкритията“ за Пеевски отново са въздух под налягане, но вероятно се касае за умишлена манипулация по начин, който да доведе до това името му да бъде вкарано в обращение и относно „Пандора Пейпърс“, а на държавните органи за пореден път да бъде даден повод да го проверяват по скалъпени обвинения.

А фактът, че медиите от кръга „Капитал“ се заеха безкритично да тиражират твърденията на Атанас Чобанов, без никаква проверка на фактите, само задълбочава подозрението, че наистина този път машината на Иво Прокопиев за инсинауции е заработила на пълни обороти и в повече от добър синхрон със служебното правителство и с намиращите се под негов контрол репресивни органи. 

Това е така, защото регистърът на офшорните дружества в Британските Вирджински острови всъщност е напълно публичен и не само всеки може да се сдобие с актуален статус на регистрираните фирми, без нужда от гръмки „разкрития“ като тези на Чобанов и „Пандора Пейпърс“, но и информацията съдържаща се там, може много лесно да опровергае родните конспиратори, изживяващи се като последна инстанция в морала и раздаващи с лека ръка присъди за пред обществото. 

„Труд“ се сдоби с пълния комплект от досието на тази фирма в Търговския регистър на Британските Вирджински острови, актуално към 05.10.2021г., а при извършения анализ на всички налични там документи се оказва, че Felina Trade & Investment Inc. е регистрирано през 2004 г., но такси за поддръжката му са заплащани само до 2009 г. След това, цели седем години фирмата е била със спряна търговска дейност и на това основание през 2017 г. е била окончателно заличена (“dissolved”).

Съгласно действащите на Британските Вирджински острови разпоредби, в случай на неплащане на регистрационните такси фирмата преминава в статут „struck off” (което в случая е станало още през 2010 г.), който статут означава, освен че не може да извършва никаква дейност, но така също и че не могат да бъдат прехвърляни акциите/дяловете в нея, нито могат да бъдат сменяни или съответно вписвани директори.

Нито тези директори да извършват каквото и да било от името на дружеството или във връзка с дружеството, както и не могат да удостоверяват смяна на собственост на дяловете (каквото се твърди, че удостоверявал неподписаният сертификат).От регистрационните документи в Търговския регистър на Британските Вирджински острови стават ясни и други факти, а именно, че по партидата на дружеството фигурират само двама директори и то за периода 2007-2009 г., като липсва каквото и да било отбелязване за смяна на собствеността. 

Felina Trade & Investment Inc.е регистрирано през 2004 г. и заличено през 2017 г. За периода от 2010 г. до 2017 г. същото не е могло да извършва каквато и да било дейност

 В регистъра липсва отбелязване за прехвърляни дялове

Посоченото недвусмислено означава, че Делян Пеевски не е фигурирал като директор в това дружество, както и че съдържанието на наличния на сайта bird.bg сертификат от 2013 г. не отговаря на действителното положение по регистъра на Британските Вирджински острови.

Дали този сертификат е умишлено манипулиран и дали името на Пеевски в него не е добавено целенасочено, съответно кое е било лицето, което е имало интерес да го направи, е въпрос, отговорът на който би трябвало да даде евентуално разследване. Ако въобще някоя държавна институция би се заинтересувала да го направи.

Важното е, че след като в официалния регистър на фирмите в тази офшорна дестинация Пеевски не е вписан като директор на Felina Trade & Investment Inc., то и не се е намирал в никаква несъвместимост в качеството си на народен представител през 2013 г. с упражнявана от него дейност като управител на търговско дружество.

Следва да се отбележи, че който и да е бил вписан като директор, то самó по себе си обстоятелството, че фирмата е била лишена от възможността да извършва търговска дейност от 2010 г. до датата на която е била служебно заличена – 01.11.2017г., означава, че тази фирма не е можела изобщо да има легитимно вписани директори.  

Възниква и въпросът какъв е бил интересът на „Пандора Пейпърс“, и по-скоро за българските му „партньори“ като Атанас Чобанов, от дружество, което е било заличено от регистъра поради неплащане на такси в продължение на повече от седем години, нямало е дейност и директори от 2010 г. и по никакъв начин не се съпоставя с останалите разкрити дружества, свързани с известни личности по цял свят, но които дружества са имали активи, банкови сметки, имоти и прочие.

Явно целта отново е била името на Пеевски да бъде умишлено замесено без основание в поредния световен скандал, като в случая вероятно става дума и за манипулация под формата на неподписан от никого „сертификат“.

„Труд“ ще продължи да следи внимателно „разкритията“ на Атанас Чобанов и „Пандора Пейпърс“ и няма никакво съмнение, че всеки опит за манипулация или тиражиране на откровено фалшиви новини, независимо с кой български гражданин или фирма са свързани те, ще бъдат своевременно изобличавани.Защото е от съществена важност истината да бъде казвана такава, каквато е, за да може обществото да направи своята преценка от гледна точка на фактите, а не от позицията на хора, превърнали журналистиката в средство за рекет или за извличане на лична изгода.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай