Разкриха голяма драма с Петър Дънов! Истина ли е

Свързана е с голяма историческа ценност

Разкриха голяма драма с Петър Дънов! Истина ли е | StandartNews.com

Привърженици на Петър Дънов алармираха за сериозен проблем. 

Къщата на философа и мислител Петър Дънов, и на Георги Димитров, основна фигура на международното комунстическо движение, се нуждае от спешна реставрация.

За това алармираха от организациите Фондация „Георги Димитров“, Български антифашистки съюз и Общество „Бяло братство“ на пресконференция в Съюза на българските журналисти.

Къщата близнак на ул. "Опълченска" 66, в която Дънов и Димитров са живели, от 30 години се разпада, заяви Евгений Белий, председател на Българския антифашистки съюз. В южната част на имота е живял Петър Дънов, а в северната част - Георги Димитров. Те физически са една сграда, като имотът е частна държавна собственост.

През 1972 г. къщата е обявена за паметник на културата с национално значение, припомни Белий. Къщата е управлявана от Министерството на културата, което обаче не се грижи за нея по никакъв начин и има опасност сградата напълно да се разруши, каза председателят на антифашисткия съюз. 

Руска Дучева, пълномощник на Общество "Бяло братство" заяви, че работи по казуса от началото на 2022 година. Тя каза, че са внесени документи в Министерството на културата за предоставяне на управлението на къщата на трите организации, както и за извършване на авариен ремонт.

Проблемът, по думите на Дучева, е, че покривът на къщата в северния близнак е сцепен, има теч, който влиза в стаята, в която е живял Георги Димитров. Ако не се вземат мерки, има риск къщата напълно да се разруши.

Идеята на организациите е да бъдат възстановени къщата музей на името на Георги Димитров в северната част на имота, а в южната – на Петър Дънов, и двете да функционират като културно-информационен център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай