Раздадоха Оскарите в Стара Загора

Малки и големи взеха призовете за човещина, просперитет и възпитание на шампиони

Раздадоха Оскарите в Стара Загора | StandartNews.com

След дискусионния форум на бизнеса в Стара Загора с вицепремиера Томислав Дончевq в. "Стандарт" и кампанията "Моят град" раздадоха и големите награди в града.

Първата от тях взе Павлин Пеев, който  е преподавател по информатика в ППМГ „Гео Милев“, гр. Стара Загора, носител на две награди - "Неофит Рилски", и "Анастасия Тошева" (през 2001 г.)  за изключителни постижения в подготовката на ученици по информатика на национално и международно ниво. Подготвени от него ученици участват в националните отбори по информатика и са печелили златни, сребърни и бронзови медали от Аржентина, Гърция, Унгария и Португалия. Повечето от тях продължават образованието си в САЩ и Европа. 

Вторият приз е за проф. Минко Балкански. Той е световноизвестен учен физик и един от най-богатите българи в момента в чужбина, от 70 години живее в Париж. Но сърцето му остава в Стара Загора и родното старозагорско село Оряховица. Блестящ учен, представял свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка. Чел е лекции в Япония и Китай. Има над 30 книги. Но нещото, за което цяла България му е благодарна, е дейността на неговата Фондация  „Миньо Балкански", която от години подпомага културния живот в родния край и помага за развитието на млади таланти в сферата на физиката, информатиката и математиката. Тя организира ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици. Пак в родното си село професорът е създал и лятна академия по цигулка, където преподават видни френски педагози. Негова е и програмата за обучение на ученици по компютри в български училища и до момента по нея фондацията е оборудвала 130 български училища с компютри. От 2006 година в родното село на професора функционира с негова помощ и дарения Национален институт за образование. 

Призът за спасен човешки живот взе полицейски инспектор Гьоко Петков от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Стара Загора. Той е обявен за Пътен полицай на годината 2012, когато  след катастрофа се оказва пръв на мястото на произшествието. Една от колите гори. Петков рискува живота си, хвърля се в пламъците и спасява човека в нея. Петков е повод за пример и защото два пъти отказва подкуп. За себе си казва, че е щастлив човек, защото да стане полицаи е негова детска мечта. 

Наградата за институция от бъдещето пък взе Надежда Груева. През април 2019 г. най-голямата обществена библиотека в област Стара Загора отбелязва 65 години от създаването си. Носител на наградата „Христо Г. Данов“ за 2016 г. в категорията „Библиотеки и библиотечно дело” за съществен принос в националната книжовна култура. Библиотека „Захарий Княжески” е сред първите в страната, която има 15 компютъра и прилага новости в библиотечната дейност - интернет достъп до каталозите и картотеките на библиотеката. Разполага с фонд от 429 400 документа.

Клуб на Работодателя – Стара Загора пък е един от поводите за гордост на града. Уникалната за страната структура е учредена през 2003 г. Клубът на работодателя инициира, подкрепя и участва в бизнес форуми, дава конкретни предложения за законодателни промени. Членовете на Клуб на Работодателя – Стара Загора спазват Етичен кодекс. Председателят на клуба доц. д-р Борислав Попов е преподавател по медицинска генетика в Медицински факултет на Тракийския университет. Началник генетична лаборатория на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД. Собственик и управител на две организации, свързани с образованието – „Център за образователни технологии ЕВРИКА“ и „Център за кандидатстудентска подготовка и информация – ЕООД“.

Приза за шампиони пък взе треньорката на Баскетболен клуб „Берое – Стара Загора“ Таня Гатева.Тя е добре известна в града. Нейните възпитанички имат куп титли зад гърба си. Девойки старша възраст имат  републиканска титла, а жените - 2 място в Държавното първенство и  1 място в Адриатическата лига.

"От името на в. „Стандарт“ искам да честитя наградите на всички отличени. Гордейте се с това, което правите, носете искрата българска в сърцата си и продължавайте все така всеотдайно да работите за бъдещето на Стара Загора. Надявам се, че догодина ще имаме повод да открием изложба с нови 10 причини за гордост", закри кампанията в Стара Загора главният редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай