"Ръката DEKA" вдига торба с покупки

"Ръката DEKA" вдига торба с покупки | StandartNews.com

Следващото поколение протези скоро ще бъде в помощ на хората с ампутирани крайници. Рамото на LUKE, който е бил известен преди като Deka ARM, е разработено в рамките на програмата за развиване на протезирането на DEKA Research&Development Corp. Протезата получи одобрение за пускане на пазара в САЩ през 2014 г. и ще излезе по-късно през тази година.

"Ръката DEKA" е първата протеза с рамо, одобрена за търговски цели, която превежда сигнали от мускулите на пациента за сложни движения. Ключовото нововъведение тук е множеството движения, които може да възпроизвеждат контрола и силата. Новата протеза има до 10 степени на свобода.

Според Mobius Bionics, ръката ще предложи редица нови възможности за хората с ампутирани крайници, включително раменна става. Така може да се осъществи движение над или зад гърба. Лакетът е достатъчно силен, за да вдигне торба с хранителни стоки. Китката е с достатъчен обхват на движение и сръчно задържа чаша с вода над главата или на нивото на талията, без да разлива.

Системата има сензор, който също следи за силата на захвата и изпраща информация обратно към пациента. Друго нововъведение е използването на датчици, свързани безжично към рамото, които предлагат алтернативен начин за контрол.
Разработването на подобна протеза DARPA започва преди десетилетие. Рамото на LUKE е резултат от години на изследвания и развитие на DARPA,съвместна работа с администрацията на САЩ, ветерани и частни фирми.

Mobius Bionics сега приема запитвания на хора интересуващи се от новата протеза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай