Радостин Василев награждава 10 талантливи деца на Плевен

Кампанията на "Стандарт" 10 причини младите да останат в България стартира на 17 май

Радостин Василев награждава 10 талантливи деца на Плевен | StandartNews.com
  • Представяме изгряващите звезди в спорта, размаха на новите творци и иновациите на младите учени
  • Кампанията на "Стандарт" 10 причини младите да останат в България стартира на 17 май

10 талантливи деца на Плевен ще получат специални награди от спортния министър Радостин Василев и от кмета на Плевен Георг Спартански. На тържествена церемония в центъра на героичния град "Стандарт" дава старт на Националната си кампания "10 причини младите да останат в България". Неин патрон е министър Василев, а европейски партньор - еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

10 изявени деца с успехи в спорта, науката и изкуството ще получат грамоти и подаръци от "Стандарт", министър Василев и кмета Спартански.

Радостин Василев ще представи програмата на Министерството на младежта и спорта в Европейската година на младежта, а Георг Спартански - възможностите за подкрепа на младите таланти, които има общината.

В рамките на инициативата "Стандарт" ще обиколи страната, за да представи постиженията на онези млади българи, които са повод за гордост не само на родните им градове, но и на цяла България. И са пример за останалите младежи да остават у нас и да преобразяват с енергията и всеотдайността си страната ни.

Ще представим рекордите на изгряващите звезди в спорта, ще опишем иновациите на младите учени, ще покажем таланта на малките творци. И ще опишем всички възможности за развитието им у нас и в Европа по различни програми.

Стартът на кампанията е в Плевен в Деня на спорта - 17 май. Тогава Градът на героите става Град на спорта. В 18 ч. в Градската градина ще има грандиозно събитие, съвместно с Българската федерация "Спорт за всички". То се осъществява с подкрепата на Министерството на младежта и спорта по "Програма за развитие на спорта за всички". Тази година мотото на инициативата е "15 минути спорт".

В Градската градина ще бъдат обособени 12 зони за спорт, в които плевенски спортни клубове ще представят открити тренировки, в които ще могат да се включат всички жители и гости на града. Идеята е всеки участник да отдели поне 15 минути за физическа активност в избрана от него една или няколко зони. Открити тренировки ще проведат плевенските спортни клубове по волейбол (две зони), акробатика, баскетбол, шахмат, тенис на маса, канадска борба, фехтовка, скокове на батут, плуване, колоездене (за тези, които са с велосипеди), подвижни детски игри. Ще има дори и спортни танци.

Спортистите от плевенския клуб "Спартакисти - Спорт за всички" със своята нова композиция ще демонстрират, че за спорта няма пределна възраст. Двама състезатели от местния клуб по колоездене, изявени в планинските спускания,  ще направят атрактивна демонстрация. Всички участници в инициативата ще могат да се включат в томбола за награди.

Кулминацията на празника ще е стартът на Националната кампания "10 причини младите да останат в България".

17 май е обявен за Ден на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта с решение на Министерския съвет от 4 август 2006 г. като признание за огромните усилия на българските спортисти, треньори и деятели в областта на спорта, прославяли името на България. Датата не е случайна. На 17 май през 1894 година в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария. Те полагат основите на организираното спортно движение в страната.

Ивет Горанова и Стойка Кръстева - почетни граждани

  • Концерт на Б.Т.Р и красива заря за празника на града

Олимпийските ни звезди Ивет Горанова и Стойка Кръстева стават почетни граждани на Плевен. Званията им официално ще бъдат присъдени на празника на града 15 май. Тогава в Актовата зала на общината ще се състои тържествено заседание на Общинския съвет - Плевен. На церемонията ще присъстват народните представители от региона, ръководството на Областната администрация, бивши кметове на града.

Със Званието "Почетен гражданин на Община Плевен" ще бъдат удостоени: Ивет Горанова - олимпийски шампион по карате от летните олимпийски игри в Токио 2020 г.; Стойка Кръстева - Олимпийски шампион по бокс от летните олимпийски игри в Токио 2020 г.; Ангел Ленков - треньорът по карате, който изведе Ивет Горанова до олимпийския връх и има несъмнен принос в развитието и утвърждаването на плевенската школа по карате; Борислав Георгиев - треньор по бокс, чиято заслуга е Стойка Кръстева да покори олимпийския връх в Токио; Русалин Русалинов - вицепрезидент на Българската национална федерация по карате и президент на Карате клуб "Петромакс" - Плевен, Калин Донков - изтъкнат писател, поет и публицист, роден в Плевен.

Концерт на Б.Т.Р ще е големият подарък за плевенчани на празника на града им. Рокгрупата ще забие на сцената на площада в 21.30 ч. на 15 май. Час по-късно празнична заря ще блесне в небето на Плевен.

6 академии за млади лидери и Бяла книга на доброволците

Академии за млади лидери в шест града у нас, както и Бяла книга на доброволците, са част от инициативите, които ще бъдат реализирани в Европейската година на младежта в България. Тя бе открита през седмицата от министъра на младежта и спорта Радостин Василев.

Възможностите за младите хора, които предлагат екологичният и цифровият преход, ще е един от основните акценти в Годината на младежта. Ще се работи за подпомагането на младежите да станат активни и ангажирани граждани, както и да бъдат запознати с възможностите за реализация пред себе си. Част от събитията ще покажат перспективата пред младежта да се включи в държавните политики и тези на Европейския съюз.

"За нас Европейската година на младежта ще бъде още една възможност да насочим своите усилия към подкрепа на младите хора в България, като повишим и настроим общественото съзнание към темите, които младите хора са определили като най-важни за тях", каза министър Василев.

Календарът на Европейската година на младежта в България ще бъде разнообразен и динамичен.

"Основните сфери на събитията у нас са насочени към образование и обучение, култура и изкуства, доброволчество, физическо и психично здраве, нетолерантност, влияние на социалните мрежи и въздействие на пандемичната обстановка върху младите хора", каза още Радостин Василев.

Ще бъде разработена Бяла книга на младежкото доброволчество, която ще има за цел да популяризира доброволчеството сред младите хора. Предвижда се организирането на Биенале на изкуствата в Пловдив, Велико Търново и София.

В шест населени места ще бъдат реализирани Академии за млади лидери, които ще насърчават активното младежко участие в разработването и прилагането на политика за младите на национално и местно ниво. Планирана е Национална младежка конференция, която да събере на едно място младежи, младежки организации, активни граждани, експерти и политически представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай