Радост за шофьорите. Тази новина я чакаха всички

Живодар Терзиев съобщи важни подробности

Радост за шофьорите. Тази новина я чакаха всички | StandartNews.com

Голяма радост за шофьорите. Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев каза най-чаканата новина.

В повечето градове на страната може да се зареди бензин на цена под 2,90 лв. за литър и то без да броим отстъпката от 25 ст., съобщи Терзиев, цитиран от „Труд”.

На различните бензиностанции продават горивото на цени в много широки граници. Но средната цена на бензина А95 е 3,01 лв., показват данни на специализирания сайт fuelo.net.

Според Живодар Терзиев до края на месеца и през октомври цената на бензина ще се задържи на настоящите нива и дори може да има леко понижени в размер на няколко стотинки. При дизела обаче ситуацията не е такава, заради по-голямото търсене.

За два месеца цената на бензина се понижи с близо 40 ст. за литър - от 3,40 лв. до 3,01 лв. Очакванията за рецесия в Европа и САЩ карат потребителите да намалят активността си, намалява потреблението на бензин и съответно цената му. Бензинът обаче не може да бъде използван за отопление и търсенето му е по-малко.

На пазара на горива на едро разликата в цените на бензина и дизела през годините винаги е било 50-100 долара за тон. А сега стига до 180-200 долара. Причините за това са много, но основната е войната в Украйна, коментират хора от бранша. Дизелът е много по-търсен от бензина, може да се ползва за отопление, затова и цената му остава по-висока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай