Радослав Радев: Закон увеличава алкохола менте

Радослав Радев: Закон увеличава алкохола менте | StandartNews.com

Във връзка с проектозакон, предвиждащ въвеждане на нови уреди за измерване на акцизни стоки, който възмути засегнатите браншове, потърсихме мнението на шефа на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

- Г-н Радев, браншът скочи срещу промени, гласувани от парламента, с които въвежда нови правила за контрол върху акцизните стоки. Какъв е проблемът?

- Единият проблем е, че тези промени се правят без никакво обсъждане със засегнатите браншове. От друга страна, това е четвъртата промяна в изискванията за уредите, които измерват акцизните стоки, за три години. Всяка такава промяна е свързана с нови технически изисквания към тези устройства и съответно с необходимост от допълнителни инвестиции от страна на бизнеса.

Въпросът има две страни. Първо - тази промяна се прави изцяло на тъмно. В преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС всъщност се правят изменения в Закона за акцизите и данъчните складове. И то се правят такива изменения, които практически нямат отношение в Закона за ДДС.

- Как си обяснявате това?

- Смятам, че е опит да се направят тези промени незабелязано от браншовете, които са засегнати. Всеки път се правят промени, които изискват нови и нови инвестиции. Искаме това да се направи веднъж, а не непрекъснато някой да се сеща за още нещо и още нещо, и още нещо. А това на нас ни струва още пари, още пари и още пари.

- Колко ще струва тази промяна средно на винзаводите?

- Трудно можем да кажем средна сума. Но един такъв уред, който мери алкохолното съдържание при температура 20 градуса и предава в реално време данните към Агенция "Митници", струва около 10 000 лв. Повечето предприятия имат нужда от няколко такива уреда, до 10 - 15, че и повече.

- Възможно ли е заради новите изисквания част от предприятията да решат да излязат от бизнеса?

- Още когато за първи път беше приета наредбата за тези уреди - през 2010 г., една голяма част от производителите на спиртни напитки спряха производството им и продължиха да правят само вино. При него също има подобни уреди, но там промените не са толкова много. Пак бяха големи инвестициите, но поне се направиха веднъж. По-малките предприятия, специализирани в производство на спиртни напитки, просто излязоха от бранша. На година средно по 10 - 15 предприятия прекратяват дейността си точно по тази причина. Оттук нататък какво ще стане... Много се надявам за гласуваните промени да има достатъчно голям преходен период, в който поне да можем да си изразим мнението. И се надявам да има кой да ни чуе, за да може простичко да обясним за какво става дума. Защото чета разни изявления, че не било толкова сложно да се сложи един уред на входа и на изхода на предприятието. Ами, не е толкова просто. Нека тези хора, които пишат законите, да влязат и да видят предприятията отвътре и тогава да решават.

Това искаме - просто да седнем и да говорим, а не във вторник в 15 ч. бюджетната комисия да взима някакво решение, а в четвъртък да го гласува парламентът без никакво обсъждане с бранша. За съжаление, ще направим обсъждане на тези текстове, но ще го направим постфактум. В крайна сметка, поне моето икономическо мислене е такова, че на бизнеса не трябва да се създават пречки и тогава той внася повече пари в хазната. А в момента правят всичко възможно да натоварят малкото останали работещи браншове с подобни задължения. И големият проблем в нашия бранш е, че легалното производство намалява, а количеството изпит алкохол не намалява, а дори расте. Това води автоматично до увеличаване на нелегалното производство, за което броят и видът на измервателните уреди е абсолютно без никакво значение. За тези, които произвеждат нелегално, настава златно време да произвеждат повече.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай