Пускат топлата вода в Перник до края на деня

Това съобщи изпълнителния директор на топлофикацията Любомир Спасов

Пускат топлата вода в Перник до края на деня | StandartNews.com

До довечера перничани ще имат топла вода. Това заяви пред NOVA изпълнителният директор на „Топлофикация – Перник Любомир Спасов.

Той допълни, че в момента тече процедура по премахване на пломбите на двата спрени парогенератора. „Ние се готвим за разпалване. Балите слама, заради които бяха спрени те са предадени на друга топлофикация, която има разрешение и възможност да ги изгаря”, обясни Спасов.

Той е категоричен, че няма как сламата да причинява замърсяване на въздуха, особено в горивна станция, която е пригодена за въглища.

Анелия Дренска от РИОСВ не успя да отговори конкретно на въпроса дали въпросната биомаса може да замърси атмосферата над града. „Факт е, че въпросната такава е неразрешено гориво в сегашното действащо комплексно разрешително на „Топлофикация Перник”. И в този смисъл използването й е нарушение”.

Тя заяви, че не може да направи сравнение дали въздухът в Перник е по-чист след спирането на парогенераторите. По думите й „Топлофикация – Перник е едно от проверяваните дружества във връзка със сигнали за замърсявания на въздуха. Тя е санкционирана за открити нарушения, а в момента продължават проверките в други такива. В ТЕЦ „Република” пък ще има 24-часови дежурства на служители на РИОСВ – Перник.

„Липсата на топла вода в Перник беше проблем, за който намерихме решение. Поне ТЕЦ – Перник да работи, защото това наистина е от определящо значение за нашия град. И за здравето, и за спокойствието. За нас е важно ТЕЦ-а да работи, разбира се по правилата”, коментира кметът на града Вяра Церовска.

Тя е категорична, че въздухът в града е значително по-чист в последните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай