Първи сняг в София. Обработват срещу заледяване

АПИ: Над 1800 машини са в готовност да обработват настилките на републиканските пътища

Първи сняг в София. Обработват срещу заледяване | StandartNews.com

Екипите, ангажирани със снегопочистването в София, започнаха обработка със смеси против заледяване на високи и стръмни места в града. Това съобщават от Столичната община по повод първия за тази година снеговалеж в София.

В момента се работи на моста на ул. „Марко Семов“ в район „Студентски“, разпръскват се соли против заледяване на пътни участъци в районите „Витоша“ и „Овча Купел“. В район „Банкя“ се обработват общинските пътища към кварталите „Михайлово“ и „Градоман“, както и към селата Вердикал и Клисура.

Започна обработка на пътните платна и на бул. „Брюксел“ . Опесъчават се и пътищата в Природен парк Витоша - "Драгалевци" – "Алеко" и "Бояна" - "Златни мостове", съобщиха от Столична община.

По нареждане на Столичния инспекторат екипите, ангажирани със снегопочистването на града, са в готовност да започнат работа. На 67 стоянки в София са разположени 166 снегорина, които при необходимост ще започнат работа по опесъчаване и отстраняване на снежната покривка от пътните платна.

Междувременно от АПИ съобщиха, че над 1800 машини са в готовност да обработват настилките на републиканските пътища, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите при започналия снеговалеж. Съоръженията и настилките по проходите се обработват превантивно срещу обледяване, където предпоставките за хлъзгавост и заледявания са по-големи.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и други. В опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за посрещане на първия сняг.

От АПИ апелират шофьорите, на които им предстои пътуване през планинските проходи, да не тръгват с автомобили с летни гуми и да карат със скорост, съобразена с метеорологичните условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай