Проучване - шокиращи промени при електората в България

В отношението към правителството и към Русия

Проучване - шокиращи промени при електората в България | StandartNews.com

Радикализират се настроенията в обществото в България.

Сочената за радикална проруска партия "Възраждане" увеличава подкрепата си, но в същото време все повече хора отхвърлят модела за развитие на Русия.

63% от анкетираните са на мнение, че мястото на България в променящия се свят е в съюз със страните от ЕС и НАТО. 15% поддържат тезата, че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни около нея.

ГЕРБ изпреварва ПП, а ИТН търпи съществени електорални негативи

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 8 – 14 април 2022г., сред  1037 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. 

Във вътрешнополитически план: рязък спад на доверието към правителството, премиера и управляващото мнозинство, задълбочил се още повече след публичните раздори между коалиционните партньори. Преобладаващо песимистични очаквания, че кабинетът ще успее да овладее текущите кризи; кредит на доверие в борбата с корупцията и съдебната реформа.

Във външнополитически аспект: изострено внимание към войната в Украйна, нарастващо неодобрение за руския президент В. Путин и обществен консенсус за евроатлантическата политическа ориентация на страната.

В електорален план: отлив на подкрепа за партии от управляващата коалиция, консолидация сред привържениците на ГЕРБ, мобилизация на радикален вот.

Проучването регистрира спад в одобрението (от 35% на 19%) и рязък скок (от 23% до 48%) в неодобрението за дейността на кабинета „Петков“ за периода февруари - април 2022г. Същата тенденция е налице и в рейтинга на премиера: положителните оценки спадат от 39% на 23%, а отрицателните нарастват от 21% до 48%.

Най-динамични през последните два месеца са нагласите на партийните симпатизанти на формациите от управляващото мнозинство. Експресно проучване на Алфа Рисърч за предаването „Референдум“ на БНТ през миналата седмица установи, че зад коалицията най-твърдо стоят избирателите на ПП и ДБ, БСП са поляризирани, а сред ИТН доминира отрицателно отношение.

Тази тенденция се задълбочава в оценките за дейността на правителството. Одобрение доминира единствено сред симпатизантите на ПП (70%).

 Продължава ерозията в личния рейтинг на Владимир Путин. След спада до 32 на сто в първите дни на войната, сега доверието в него слиза на 25%, а недоверието скача до 61%. Много от хората, които продължават да харесват Русия, изразяват негативно отношение към президента Путин, което е новост за обществените нагласи в страната.

Другата значима промяна е категоричното отхвърляне на Русия като модел на държавно и политическо развитие на България. 63% от анкетираните са на мнение, че мястото на България в променящия се свят е в съюз със страните от ЕС и НАТО. 15% поддържат тезата, че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни около нея.

Данните показват, че българското общество минава през етап на трансформация, която ще оказва влияние не само върху гео-политическите му нагласи, но и върху подкрепата за отделните политически сили в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай