Сряда,

Противопехотни мини експлоадират край Петолъчката

От: Failed to load user -
Противопехотни мини експлоадират край Петолъчката
A
A
A

София. Противопехотни мини има в складовете, които гърмят в района на Петолъчката, съобщи военен източник, пожелал анонимност. Както агенция Стандарт Нюз първа съобщи, завод за утилизация на боеприпаси се взриви край село Лозенец около 14,40 часа днес.

Последваха много силни взривове, за които източниците на агенция Стандарт Нюз твърдят, че са именно от мините.

В района цари типично военна обстановка. Военна полиция е на мястото с бронираните си джипове "Пясъчни котки", с които участва във военни операции. Униформени пълзят в района на Петолъчката, където и до момента се чуват невероятни взривове. Осколка е стигнала чак до заведенията на пътния възел и е счупила стъкло. Персоналът на кръчмите се крие в близките ниви. Счупено е и панорамно стъкло на бензиностанция ОМW.

Никой не дава сведения за това колко работници е имало в завода за утилизация, собственост на частната софийска фирма Берета Трейдинг. Самият собственик на компанията Денислав Делев не посочва точната бройка. Според едни източници става дума за 13 души, според други на смяна са били 40. По първоначални данни ранените са седем, от които двама са тежко пострадали.

При взрива хората са се разбягали по полето. Димът от взривовете се вижда на километри от мястото.Шефовете на всички институции са на място, но до огнището на инцидента все още никой не може да припари.

„Никой не може да каже - какво е причинило взривовете. Вероятно този, който е свидетел на причината за взрива, не е между живите вече, защото тук експлозиите са сериозни”, каза Кавръков.

„Складът е на безопасно място, като виждам какво става като разхвърляне на осколки и на шрапнели от взрива. Направен е на подходящо място, защото е разположен в нещо като котловина; пътен възел „Петолъчката” стои малко по-настрана, на безопасно разстояние; селото от другата страна също е зад такова леко възвишение.

Така че, когато е проектирано мястото за изграждането, е направено на възможно най-безопасното, подходящо място, но вътре не е безопасно, защото там навсякъде се взривяват боеприпаси и дай боже да има по-малко жертви”, посочи още областният управител на Сливен.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички