Неделя,

Протестиращи дават 90 дни шанс на кабинета

От: Администратор -
8508
Протестиращи дават 90 дни шанс на кабинета
A
A
A

София. Не подкрепяме правителството, но ще го оставим да работи през 90-те дни. Искаме промяна на изборния кодекс. Това бяха основните изявления на участниците на пресконференция, която представиха различни протестиращи групи от февруари.

Организаторите на протестите от социалните мрежи и гражданите се обединиха около мнението, че на този етап в България не бива да се провеждат нови избори и правителството трябва да бъде карано да работи, а те щели да му дишат във врата. Според представителите на февруарските бунтове трябва да има борба срещу корупцията, служебното правителство също трябва да бъде проверено. Според Емил Бурнарски от "Софийската протестна група" правителството на Пламен Орешарски трябва да бъде подкрепено в този момент, въпреки че в момента в него има политически лица, а не обещаното програмно правителство.

Според него трябва да се разформироват всички стари общински съвети до този момент, които досега са генерирали корупция. Според него корупцията тръгва от държавния чиновник. Той се обяви за пълна ревизия на неправителствените организации в България. Според него благодарение на тях голяма част от парите по проекти не отиват по предназначение.

Бурнарски посочи и цифрата 600 милиона лева, които са източени от НПО-та. Осман Алиев заяви, че се явява на пресконференцията, за да окаже подкрепа на приятелите си. Добрин Петков обяви, че никой не иска дестабилизация на държавата. "Новото правителство трябва да покаже, че има сили и може да работи с гражданските организации". Петков, който представлява електронното народно събрание, заяви, че чашата е преляла и идеята им е децата ни да живеят в по-добра държава. "Не може хора като Яне Янев и организации като НФСБ, които ни наричаха лумпени, да искат сега да нагнетяват ситуацията в България и да призовават хората към протести срещу едно правителство, което още не е започнало да работи", каза Живко Христов. "На Янев и НФСБ искам да им кажа, че гейпарада наближава и могат да отидат там. Редно е да дадем време на новия кабинет и поне 90 дни да не се иска оставка на парламента.

Правителството трябва да мисли, ще ги оставим да работят, но трябва да внимават и да обръщат внимание на народа, защото следващия път протестите могат да бъдат още по-сериозни. Той призова за референдум за шистовия газ. "Работете и не крадете. Срещу всеки проблем трябва да се изправяме рамо до рамо". Организаторът на протестите за Синя зона Димитър Несторов каза, че българският народ е бил излъган. "Това правителство са любовни двойки." Според него новото правителство е поредната измама срещу българския народ. "Този кабинет беше прокламиран като експертен, а се оказа, че нещата нямат нищо общо с истинските професионалисти". Според Несторов новият министър на спорта бил сложен на този пост с една единствена цел - да източва.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички