Промяна с парите за безработните. Ще взимат ли повече?

Ето как се определя дневната сума

Промяна с парите за безработните. Ще взимат ли повече? | StandartNews.com

Промяна с парите за безработните. Те се вдигат, защото дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд “Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването. То не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година.

Минималният и максималният дневен размер на обезщетението за безработица за 2023 г. са съответно 18,00 лв. и 85,71 лв. Месечният размер на паричното обезщетение за безработица се определя, като полученият дневен размер се умножи по броя на работните дни в месеца, за който се отнася.

Справка: (чл. 54б, ал. 1 и ал. 5 КСО и чл. 11 Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г.)

Съгласно чл. 54в от Кодекса за социално осигуряване (КСО), паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, за срок, определен според продължителността на осигурителния стаж, по време на който лицата са били осигурени за безработица, за времето след 31 декември 2001 г., както следва: до 3 години трудов стаж - 4 месеца; от 3 години и 1 ден до 7 години - 6 месеца; от 7 години и 1 ден до 11 години - 8 месеца; от 11 години и 1 ден до 15 години - 10 месеца; над 15 години - 12 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Simona
преди 4 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи