Променят автобусни спирки заради новото метро

Предложението гласи, считано от 24 април да се променят маршрутите и разписанията

Променят автобусни спирки заради новото метро | StandartNews.com

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа предложение за оптимизиране транспортната схема на масовия градски транспорт, след въвеждането в експлоатация на новия участък от третия лъч на столичното метро.

Докладът е внесен от председателя на комисията по транспорт в СОС Карлос Контрера и Зафир Зарков, заместник-председател на Комисията по транспорт. Предложението гласи, считано от 24 април да се променят маршрутите и разписанията на автобусни линии 45, 59, 60, 73 с цел след пускане на метрото в участъка на район "Овча Купел" пътниците да има връзка с метростанциите.

Идеята е маршрутът на автобусна линия №59 да се удължи от автостанция "Княжево" до автобусно обръщало в кв. "Овча купел" (Метростанция "Мизия"); От автостанция "Княжево" по бул. "Цар Борис III", наляво по ул. "Княжевска", надясно по ул. "Евлия Челеби", наляво по бул. "Никола Петков", надясно по ул. "Монтевидео" до крайна спирка с код 0361 кв. "Овча купел" (връзка с метростанция "Мизия") двупосочно.

Предлага се да бъдат разкрити и нови спирки на:

Автостанция "Княжево" - между вход и изход на трамвайно ухо кв. "Княжево" посока център;

Автостанция "Княжево" - след пешеходна пътека срещу вход трамвайно ухо кв. "Княжево" посока село Мърчаево и да се изместят спирките на:

площад "Сред село" - след площад "Сред село" на ул. "Евлия Чел еби" посока кв. "Овча купел" и Боянска черква;

площад Сред село - на ул. "Евлия Челеби" преди площад "Сред село" посока Мърчаево и кв. "Карпузица", като по този начин спирките ще станат общи за автобусни линии с номера 59 и 107.

Автобусна линия № 45 - маршрутът да се скъси от метростанция Вардар до ж.к. Западен парк. Предложението е линията да се движи по маршрута си от метростанция Вардар до спирка с код 0292 Бул. Вардар, надясно по бул. "Възкресение" и по маршрутите на автобусни линии №№ 72 и 77 до крайна спирка с код 0620 ж.к. Западен парк двупосочно.

Автобусна линия № 60 - от обръщателно колело в ж.к. Овча купел 2 (начална спирка с код 0684) по бул. "Президент Линкълн", надясно по ул. "Монтевидео" (връзка с метростанция Мизия), наляво по ул. "Боряна", ул. "Любляна", наляво по бул. "Овча купел" (връзка с метростанция Овча купел) и по маршрута до Централна гара - двупосочно.

Предлага се и разкриване на спирки при: 

Метростанция "Овча купел" - преди светофара на кръстовище бул. "Овча купел"/ бул. "Президент Линкълн" посока Централна гара

Метростанция "Овча купел" - след светофара на кръстовище бул. "Овча купел"/ бул. "Президент Линкълн" (на трамваен перон за ТМ11) посока ж.к. "Овча купел"

Отпадналата част от маршрута на автобусна линия №45 в кв. "Овча купел" след скъсяването да се поеме от автобусна линия № 60.

Автобусна линия №73:

в посока ж.к. Гоце Делчев: от обръщателно колело в ж.к. Овча купел 2 (начална спирка с код 0684) по бул. "Президент Линкълн", надясно по ул. "Монтевидео" (връзка с метростанция Мизия), наляво по бул. "Никола Петков", наляво по ул. "Любляна", надясно по бул. "Овча купел" до кръстовището с бул."Цар Борис III". Направо по ул. "Тодор Каблешков", наляво по бул. "България", надясно по бул. "Гоце Делчев" и по маршрута до ж.к. Гоце Делчев.

в посока ж.к. Овча купел 2: по маршрута си до кръстовище бул. "Гоце Делчев"/ бул."България", наляво по бул. "България", надясно по ул. "Тодор Каблешков" , бул. "Овча купел", наляво по ул. "Любляна", надясно по бул. "Никола Петков", надясно по ул. "Монтевидео" и по маршрута си до ж.к. Овча купел 2.

Във връзка с горното, предложението е за разкриване на нова спирка с код 6089 за маршрута на ул. "Тодор Каблешков" след кръстовището с бул. "Братя Бъкстон" (посока ж.к. Овча купел 2).

С предложението за двупосочно движение на линията по ул. "Любляна", продължаването й по бул. "Овча купел" и ул. "Тодор Каблешков" до обръщателното колело ще бъде осъществена несъществуваща до момента връзка между кварталите Овча купел и Манастирски ливади (изток и запад) и ще се подобри транспортното обслужване в районите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай