Променян ли е закон заради "Артекс"?

Борисов проверява има ли лобизъм

Променян ли е закон заради "Артекс"? | StandartNews.com
  • Борисов проверява има ли лобизъм

Променян ли е през януари 2017 закон в полза на строителната фирма "Артекс, която е продала супер луксозния апартамент със собствен асансьор на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов? Това е въпросът, който цял ден търси отговор.

Поредно разкритие на "Свободна Европа" гласи, че в края на януари 2017 г. Народното събрание гласува поправки в Закона устройство на територията (ЗУТ), благодарение на които „Артекс“ успява да реализира знаковия си проект – 34-етажен небостъргач в столичния квартал „Лозенец“, който в момента още се строи. Той се намира срещу хотел "Маринела" и строителната компания го нарича "Златен век".

ВИЖ ОЩЕ: "Антикорупция" проверява апартаментите на властта

Поправките са внесени от депутати на ГЕРБ между първо и второ четене на закона.

През 2017 година проектът за 34-етажна сграда е получил разрешително за строеж преди цели десет години от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. То влиза в сила месеци преди да бъде приет подробният устройствен план (ПУП) за района.

Строителното разрешително е издадено на Румен Марков и Жанета Младенова. Тогава имотът е собственост на фирма "Кристела", която се управлява от собственика на строителната фирма "Артекс" Пламен Мирянов. Бъдещият небостъргач вече е включен в портфолиото на "Артекс" и се рекламира като сграда "Златен век".

В момента когато „Артекс“ започват строителството според Закона за устройство на територията (ЗУТ) строителните разрешителни важат за 5 години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне. Така през 2012 г. разрешението за строеж е презаверено от Петър Диков в качеството му на главен архитект за срок от още 5 години. Неговият акт е на базата на протокол за откриване на строителна площадка от януари 2010 г. По закон това е последното възможно удължаване на срока. Отново по закон в края на 2017 г. трябва да е приключил грубият строеж на сградата и тя да е взела Акт 14.

ВИЖ ОЩЕ: Цачева вика прокурори да я проверят за жилището

Инициативният комитет „Лозенец“, който протестира срещу небостъргача, твърди, че в началото на 2017 г. на терена нищо не е било започнато. Имало само пущинак и табела, че "Артекс" строи.

На 21 януари 2017 г. Народното събрание приема поправка на Закона за устройтсво на територията, според която строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както е дотогава.
Текстовете влизат в сила през февруари същата година - т. е. 7 години след формалното откриване на строителната площадка на „Златен век“ на "Артекс" и 10 години след издаването на разрешението за строеж.
За въпросния текст (чл. 153 от ЗУТ) в обедните часове на 25 януари гласуват гласуват 76 народни представители. Парламентарна справка сочи, че 61 души са от ГЕРБ, двама от БСП, шестима от Реформаторския блок, трима от АБВ и четирима души от БДЦНС, съобщава "Свободна Европа". Сред гласувалите за текста е и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който година и половина по-късно се възползва от вип-строителството на „Артекс“.

Преди влизането в сила на тази законова поправка, на 14 декември 2016 г. собственикът на „Златен век" е поискал презаверяване на разрешението за строеж и е платил нужните за това 260 000 лв. В подкрепа на искането си на 25 януари 2017 г. е приложил становище на регионалния министър от 20 януари (тогава на поста е Лиляна Павлова), в което се казва, че няма пречка за презаверяване на разрешителното.

В началото на февруари обаче - веднага след поправките, гласувани от парламента, собственикът на имота иска тази процедура да бъде прекратена, тъй като ще изчака влизането в сила на новите промени в ЗУТ и настоява платените 260 000 лв. да му бъдат върнати.
След влизането в сила на закона е задействал процедурата по новия текст за 10 години удължаване. При тази ситуация такса на общината не се дължи.

Интересен момент е, че за да се удължи срокът за строителство на небостъргача се прибягва до неизползвана до онзи момент процедура.
Едно от основанията за това е писмо от министъра на регионалното развитие Николай Нанков, в което се казва, че "срокът за завършване на строежа е 10 години от започване на строителството" и "е валидно до 11.01.2020 г., съгласно чл. 153, ал. 2, т. 3 от ЗУТ".

Именно по този казус главният архитект на София Здравко Здравков обяснява пред "Медиапул", че в ЗУТ не се посочва дали тази нова разпоредба, на която се позовава и регионалният министър във второто си писмо по случая, важи само за издадени след влизането й в сила документи. Така тя е приложена и за заварен случай.

Параграф 58 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за устройство на територията обаче гласи, че промененият текст засяга новите разрешителни за строеж. Защо обаче в казуса на „Артекс“ то е с обратно действие можем само да гадаем, пита "Свободна Европа".

Подвеждащо е да наричаме поправката в Закона за устройството на територията от 2017 г. поправката „Артекс“, коментира казуса пред журналисти в парламента депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.
„Законопроектът, който сме внесли с колегите, е въпрос на труд. Той касае обекти в първа и втора категория – най-големите обекти, на които сме дали толеранс поради чисто обективни причини. Дали сме толеранс вместо за 5 години, те да бъдат завършени за 10 години“, обясни Ненков. „Що се отнася до конкретния проект – нито ме интересува, нито някога е имало някакви отношения към този обект и съответната фирма. Така че да наричаме тази поправка „Поправката „Артекс“ не ми звучи много конкретно, по-скоро е подвеждащо.
Напротив, аз лично се запознах - не са се възползвали, законът няма ретроактивно действие, никъде не е описано такова нещо. Не е въпрос на закон дали те са се възползвали или не. В закона никъде не е казано, че важи с някаква задна дата“, заяви Ненков и подчерта, че законът няма отношение към този казус и този обект.

Борисов: Ако ГЕРБ са приели закон, който облагодетелства някой, веднага ще бъде променен

ВИЖ ОЩЕ: Бойко: Създадох ГЕРБ за борба с корупцията на БСП

"Ще проуча детайлите за този закон и ще взема решения. Ако ГЕРБ са приели закон, който облагодетелства някой, веднага ще бъде променен. Тук в Брюксел гледам много високи сгради. Във всички столици, в които съм бил по света, има високи сгради. В България също трябва да има. Придават друг облик на града. Въпросът е има ли лобизъм в този закон. Ако има, веднага ще бъде променен. Ще приемем закон за строителство до 5 етажа, връщаме панелките и "Жилфонд" и решаваме нещата. Ако има проблем, няма да търпя. Ако сме сгрешили, ние ще се поправим. Гарантирам ви това", коментира от Брюксел и премиерът Бойко Борисов. И попита: "Защо не коментираме закона на БСП, с който отмениха възможността някой да им разследва сделките. Защо никой не говори за този закон. Приеха го тези, които сега се правят на борци с корупцията".

Цветанов: Видях се с Мирянов, познаваме се от обществено събитие

ВИЖ ОЩЕ: Цветанов: Ако няма нищо незаконно ще се извинят ли?

Поредни обяснения направи в Народното събрание и Цветан Цветанов. „Има данъчна оценка, която е задължено лицето да извади, когато продава или заменя свое жилище и купувачът, който продава, също трябва да направи всичко това. Спазил съм всичко това и разговорите, които сме водили, и това, което съм изповядвал като сделка – това е в законовите норми.”, каза вторият човек в ГЕРБ. На въпрос по обява в интернет ли е намерил офертата, зам.-председателят на ГЕРБ отговори: „Не, просто съм се видял с г-н Мирянов (б.р.: Пламен Мирянов, собственик на фирма „Артекс инженеринг”), с когото съм се запознал на едно обществено събитие, което беше през 2017 г. Така сме се запознали.”

Цветан Цветанов обясни, че няма от какво да се срамува. Той каза, че атаката дошла от БСП и Румен Радев.
 
Попитан свързана ми е „Свободна Европа”, която изнесе данните за апартамента му с БСП, Цветанов отговори: „Вижте, не свързвам никой с никого. Всяко едно медийно пространство си има своята политика. Всеки прави това, което иска и иска да направи съответната новина. Поздравления на тези, които направиха тази новина, защото виждате, че два дни ние вече не говорим за БСП, не говорим за това, което се случва там. Това е съвсем нормалното, хубаво тактическо мероприятие, което може да отклони обществото от тези теми и да фокусираме вниманието върху ГЕРБ.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай